Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Polisbilarna anlände en efter en till platsen. Så småningom spärrade polisen av en del av gatan, samt parkeringsplatsen utanför lägenhetshuset.

Skadad man blev både skjuten och knivskuren

Mannen som blev skjuten på Skogslyckan uppges nu även blivit knivskuren av mannen som belägrade sig med flera jaktvapen.

– Vi lyckades förhandla ut honom, och han gick ut frivilligt. Det var skönt att det gick som det gick, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg under måndagsmorgonen efter att gärningsmannen klockan 07.58 gått ut ur lägenheten och gripandet kunde ske.

Mannen, som är i 60-årsåldern, fördes direkt till polishuset i Uddevalla där han delgavs misstanke om mord- alternativt dråpförsök.

Ärendet har nu lämnats över till länskrim. Kriminalkommissarie Thord Haraldsson befann sig i lägenheten när Bohusläningen ringde.

– Det var tre personer inklusive den gripne mannen i lägenheten. En av personerna avvek från lägenheten och då small det, säger han.

Den personen som var kvar med den misstänkte var en anhörig. Mannen uttalade flera hot och sköt till slut den anhörige. Exakt hur skadad mannen blev vet inte Thord Haraldsson. Men enligt honom opererades mannen hela natten på grund av sina skador och ska opereras yttrerligare under dagen.

– Han har fått både skott- och stickskador.

Agerade hotfullt

Det är oklart hur den skjutne mannen tog sig ut ur lägenheten, men när polisen kom till platsen lyckades man snabbt få ut personen från huset.

Thord Haraldsson uppger att mannen var mycket hotfull och sagt till den skadade mannen att han skulle skjuta om det kommer någon.

– Han hade ett flertal skarpladdade skjutvapen och även stickvapen med vilka han hotade mannen.

Han säger att det rör sig om licenspliktiga skarpladdade jaktvapen, det vill säga flera former av olika gevär.

Upprinnelsen till mannens våld tros vara ekonomiska mellanhavande.

– Men det handlar inte om kriminella aktiviteter., säger Thord Haraldsson som också påpekar att våldet inte föregåtts av något bråk utan det har varit ensidigt från mannen.

Just nu pågår en teknisk undersökning av lägenheten samtidigt som mannens vapen säkras. Polisen finns även på plats på Näl för att försöka höra den skjutne mannen och även den misstänkte ska höras.

Det var vid 18-tiden på söndagen som polis kallades till Skogslyckan sedan ett skott avlossats i en lägenhet. Personen som blev skjuten kunde själv ta sig ur lägenheten och fördes till sjukhus med lindrigare skador.

Ett större område spärrades sedan av. Avspärrningarna fortsatte under måndagen. När Bohusläningen pratade med polisen på morgonen var den misstänkte ännu i lägenheten omringad av poliser med automatvapen. Med hjälp av förhandlare försökte polisen få ut den beväpnade mannen ur lägenheten. 7-8 polisbilar var med i polisingripandet.

Brukar lyckas

Enligt polisen är det tämligen ofta som konceptet med förhandlare lyckas. Förhandlarna fick kontakt med gärningsmannen vid 19-20-tiden på söndagskvällen.

Flera evakuerade befann sig under söndagskvällen i Bäve kyrka som öppnats av vaktmästaren. Bohusläningens reporter Ulf Blomgren var på plats i kyrkan och pratade med ett par av de evakuerade.

– De berättar att de fick ett telefonsamtal från Göteborgspolisen vid 18-tiden om att de under inga omständigheter fick lämna sina lägenheter. Några minuter senare ringer några andra poliser på som evakuerar dem, berättar Ulf Blomgren.

Bodde på annan plats

Vid 22-tiden kom poliser in i kyrkan och informerade om att förhandlingarna med den misstänkta gärningsmannen kommer att dra ut på tiden, att det kunde ta hela natten. De evakuerade bodde därför på annan plats i natt.

Lägenhetshuset, som var avspärrat, innehåller mellan 30–40 lägenheter. De grannar som bor på samma våningsplan som gärningsmannen var fortsatt evakuerade under måndagen, berättar Thomas Fuxborg.

– Men alla övriga har antingen återvänt till sina lägenheter eller valt att sova hos anhöriga, säger han.

Det rörde sig mycket människor i området runt avspärrningarna under natten. Ett vittne berättade under söndagskvällen följande för tidningen.
– Jag hörde ett skott, och fick sedan se hur två personer stod och höll om varandra utanför huset. Tänk att det händer här. Det är inte utan att man får hjärtklappning.

LÄS OCKSÅ:  Förhandlare ska hitta den bästa lösningen