Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vattenfall tvingas nu betala böter på 800 000 kronor efter olyckan. Bild: Hanna Franzén/TT

Skadades av ström – företag får böta

I samband med ett arbete som utfördes på uppdrag av Vattenfall skulle en person demontera en transformator i en ledning. Då strömmen inte var avstängd fick han omfattande brännskador och smärta som riskerar att bli bestående. Nu döms Vattenfall AB för arbetsmiljöbrott.

Det var under våren 2015 som en arbetare på uppdrag av Vattenfall Services Nordic AB arbetade med att rasera elledningar i Vattenfalls elnät i Uddevalla kommun. Enligt ellagen ska företag se till att arbeten som dessa ska kunna ske på ett säkert sätt så att ingen blir skadad.

I samband med arbetet skulle mannen demontera en transformator. Men eftersom strömmen i ledningen inte var avstängd fick mannen strömgenomgång i kroppen som resulterade i livshotande skador. Bland annat ska mannen ha fått brännskador i nacken, vänster hand, ena örat och vänster och höger lår. Enligt strafföreläggandet ska skadorna ha läkt men mannen ska ha fått ärrbildningar och även smärtbesvär som riskerar att bli bestående.

Nu döms Vattenfall för arbetsmiljöbrott och får betala sammanlagt 800 000 kronor i företagsbot då kammaråklagaren ansett att de inte gjort vad som kunnats för att förebygga olyckan. I brottsbeskrivningen står det att man inte har sett till att målsäganden kunde utföra sitt arbete med strömmen avstängd eller gett målsägandet tillräckligt med information om förutsättningarna för arbetet.

Bohusläningen har sökt Vattenfall för en kommentar.