Skapa film, besök ett gammalt sjukhus eller prova på konståkning på höstlovet

Vill du lära dig att skapa film, lyssna på spökhistorier eller gå på höstlovsbio? Varför inte se om du vågar ta en tur genom det övergivna och hemsökta mentalsjukhuset i Gallionen? Nästa vecka är det nämligen dags för höstlov och här kommer smakprov från vad programmet har att erbjuda.

ANNONS
|

Mellan den 28 oktober och 2 november är det höstlov för alla barn och ungdomar i Uddevalla kommun. Då bjuds det på ett stort antal aktiviteter för alla lovlediga. Många av dessa aktiviteter är dessutom helt gratis.

– Det kommer att finnas en bra blandning av skräck, film och rörelse under hela veckan, berättar Pontus Blom, som är kultursamordnare på Kultur och fritid. Tillsammans med föreningar, stiftelser och privata initiativ sätter de ihop ett höstlovsprogram.

"Ökat intresse för film"

Nytt för i år är bland annat att Filmis visar en film varje dag på Bohusläns museum. Filmerna visas kl 14 och lämplig ålder är sju år, berättar Pontus Blom. Filmskapandet är ett tema som återkommer under hela veckan.

ANNONS

– Vi har sett ett ökat intresse för att skapa film. Därför kommer Kulturskolan att hålla kurser i animering, manus, inspelning och redigering under veckan. Det finns både en grundkurs och en fördjupningskurs som man kan anmäla sig till, säger han.

En annan nyhet på årets höstlovsprogram passar mest den våghalsige. Kommunens kultur- och fritidsstöd, även kallad giraff, är med och stödjer Sjukhuset i Gallionen. Mellan den 30 oktober och 2 november kan man gå en tur genom det övergivna och hemsökta mentalsjukhuset.

Testa discobowling

Ja, höstlovet närmar sig verkligen med stormsteg och för den som vill vara aktiv finns det gott om aktiviteter. Varför inte testa på discobowling i bowlinghallen? Annars finns det också möjlighet att att prova på konståkning under måndagen och tisdagen i Fridhemshallen, oavsett ålder. Här krävs det dock en föranmälan innan.

Fritidsgårdarna håller som vanligt öppet och på fredagen den 25 oktober bjuds det på disco på Bastionen. Kl. 18 till kl 20 för mellanstadiet och kl. 21 till kl 23 för högstadiet.

Stjärnkock över två dagar

Om du hellre tycker om matlagning och vill testa på hur det är att arbeta på en restaurang kan Restaurangskolan Gesällen erbjuda en rolig aktivitet. De kan nämligen ta emot tolv personer, som under två dagar får lära sig att laga mat och dessutom träffa en representant från Young Chefs Club. Det är först till kvarn som gäller och sista anmälningsdagen är 25 oktober.

ANNONS

För den som är simkunnig och vill få sig en riktig utmaning har Walkesborgsbadet en vattenhinderbana som man kan testa på. Om man hellre vill vara aktiv på land finns det möjlighet den 27 oktober att gå reflexspåret i mörkret från Åleslån till Hällerstugan. Att ta sig med en ficklampa och något att äta kan vara ett bra tips.

Här nedan följer tips på aktiviteter under höstlovet. Hela programmet hittar du här

Bild: David Scherman

Höstlovsbio

0
Det visas bio varje dag på Bohusläns museum kl. 14. Alla filmer är gratis men en biljett måste visas upp. Dessa kan hämtas i museets reception från och med måndag.

Uddelanet

0
Mellan den 25-27 oktober arrangeras lan på Högskolecentrum Bohuslän. Ta med egen dator eller låna en på plats. Det kommer att arrangeras turneringar och på lördagen den 26 oktober är det öppet hus med flera gratisaktiviteter.

Besök ett mentalsjukhus

0
Vågar du gå en skrämmande tur genom det övergivna sjukhuset på Gallionen? Mellan den 30 oktober och 2 november finns den möjligheten. Tiderna varierar beroende på vilken dag, men är du mellan sju och nio år krävs vuxet sällskap.
Bild: Bengt Öberg

Stjärnkock över två dagar

0
Den 28 och 29 oktober erbjuder restaurangskolan Gesällen tolv platser till de som vill prova på hur det är att arbeta på en restaurang. Det är först till kvarn som gäller och sista anmälningsdagen är 25 oktober. Aktiviteten gäller för de som går i årskurs 9.
Bild: PeO Nilsson

Var med en dag i stallet

0
På Ljungskile ridskola kan man mellan den 29 och 31 oktober vara med och hjälpa till att fodra, mocka och sköta om hästarna. Efteråt rider hela gruppen en tur. Aktiviteten är för de som fyllt 7 år och uppåt, även nybörjare är välkomna. Det kommer att tas ut en avgift på 200 kronor och det krävs en föranmälan eftersom det är begränsat antal platser.
Bild: Lasse Edwartz

Pyssel, fotboll och dans på fritidsgården

0
Dalabergs fritidsgård och Skogslyckans fritidsgård håller öppet mellan 13.30-18.00 måndag till fredag, för de som går på mellanstadiet. Det kommer att vara olika aktiviteter beroende på vilken dag. Bland annat kommer man kunna prova på dans, spela innebandy, fotboll eller pyssla. På fredagen den 1 november hålls dessutom en pingisturnering på Ljungskiles fritidsklubb. Öppettiderna där är måndag-fredag från kl 13-18.
Bild: Ronny B Nilsson

Prova på att drilla

0
Torsdagen den 31 oktober kan den som vill prova på drill med Uddevalla Stadsmusikkår med drillflickor. Det kommer att lekas, övas och testas drill med både pommar och stav. Aktiviteten arrangeras på Kulturskolan med start från kl 10. Det bjuds dessutom på korv med bröd.

Halloweenpyssel och författarbesök

0
Stadsbiblioteket arrangerar på onsdagen pyssel från kl 13. Dagen därpå, torsdagen den 31 oktober kommer författaren Katarina von Bredow till biblioteket. Hon håller först ett bokprat kl 14 och en timme senare kan man gå en skrivkurs med henne. Både bokpratat och skrivkursen måste bokas och det är begränsat antal platser.

ANNONS