Skjuten varg hittad i Gullmarn

En skjuten varg hittades paketerad i en presenning i Gullmarsfjorden utanför Uddevalla.

ANNONS
|

Det var försvarets röjdykare som i maj var ute och övade i Gullmarsfjorden. Då upptäckte de ett paket på havsbotten.

– När de skar upp det sågde ben och hår och då larmade de polis, berättar Åse Schoultz som är kammaråklagare.

Det visade sig vara en skjuten varg som var inlindad i en presenning ihop med flera tyngder. Svensk Jakt var först med att rapportera om fallet.

–Efter att den obducerats har man konstaterat att den var skjuten och att den hade flera frakturer. Den har dött av ett akut trauma - skott, sägerÅse Schoultz och refererar till obduktionsrapporten.

ANNONS

Detta var andra fyndet av en dumpad och skjuten varg på kort tid. Tre veckor tidigare hade en skjuten varg hittats vid Eldforsen i Dalarna. Den vargen var lindad med en eltråd runt sig.

Det var en vuxen hanne som var född 2013 i reviret Närsen i Vansbro i Dalarna.

Kammaråklagaren Åse Schoultz utreder nu fallen som grovajaktbrott. Hon misstänker att det handlar om illegal jakt på rovdjur.

– Vi kopplar inte ihop de här fallen men det visar på att de är flera vargar som försvinner oförklarligt. Vi utreder det som grovt jaktbrott för det här är ett fredat rovdjur, sägerÅse Schoultz.

Men sådana här fall av jaktbrott är svårutredda.

–Det är ju en tystnadskultur kring den här typen av brott och svårutredda på grund av det, säger kammaråklagaren.

Nu väntar hon på besked från Naturhistoriska riksmuséet. De ska fastställa vilken individ det är som hittats i havet i Bohusläng.

– Vi hoppas ju att de kan ge oss svar på det. Det man kan tänkta sig är ju att det kanske är alfahannen på Kroppefjäll men det vet vi ju inte förrän vi fått svaret, sägerÅse Schoultz.

ANNONS