Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/12

Skjutne mannen är död

Läget var kritiskt för den 23-årige man som sköts i Uddevalla på onsdagskvällen. Under torsdagsförmiddagen avled mannen på sjukhus.

Polisen larmades strax efter klockan 18 på onsdagen om en skottlossning på Hovhult i norra delarna av Uddevalla. När polisen kom till platsen ska en man ha hittats på marken vid en lekplats på en innergård.

Offret ska enligt polisen ha varit vid medvetande när ambulans kom till platsen.
Offret fördes med ambulans till Näl i Trollhättan.
– Han opererades akut när han kom till sjukhus, säger Fuxborg.

Under torsdagsmorgonen uppgav polisen att läget var kritiskt för den skottskadade mannen. Han ska ha skjutits i bålen.

Vid klockan 10 på torsdagsförmiddagen gick polisen ut med att mannen hade avlidit av sina skador. Anhöriga är underrättade.

Hur påverkar det här polisens arbete?

- Vi har ändrat brottsrubriceringen till mord, alternativt dråp, istället för mordförsök. Vi har hållit förhör med de misstänkta och nu ska de också delges att de är misstänkta för mord, alternativt dråp, säger Thord Haraldsson.

Hur arbetar polisen nu?

- Vi fortsätter hålla förhör, det har vi gjort hela natten. Vi väntar också på tekniker och rättsläkare. Vi har ställt vårt mobila poliskontor på Hovhult, så personer kan gå dit och prata om man vill, säger Thord Haraldsson.

Vet ni vilket vapen som användes?

- Det tänker jag inte kommentera.

Har ni hittat mordvapnet?

- Det tänker jag inte kommentera.

Polisen bekräftar också att den mördade mannen är en 23-åring som kommer från Uddevalla. De två misstänkta är bröder och kommer också från orten.

Vid klockan 12 upprättade polisen en ny avspärrning på området. Enligt Bohusläningens reporter på plats har polisen spärrat av ett sophus i närheten av Lillbräckegatan.

Enligt uppgifter ska soprum ha tömts på sopor av Uddevalla Energi och polisen har även haft kontakt med Uddevalla Energi. Polisen är förtegen om vad man letar efter. Avspärrningen vaktas av polis.

Polisens tekniker söker i samråd med fastighetsskötaren i soprummet. Ännu ett soprum har nu spärats av.

Letar ni efter mordvapnet, eller har ni hittat det där?

- Jag har ingen kommentar till det, säger Thord Haraldsson.

Enligt vittnesuppgifter som Bohusläningen tagit del av ska ett skott ha hörts i området. Flera personer ska också ha sett offret och gärningsmannen vid lekplatsen strax före skottlossningen.
Gärningsmannen ska efter mordförsöket ha sprungit ifrån platsen för att sen försvinna från området i en röd bil. Den röda bilen är också polisens hetaste spår efter mannen.
– Det stämmer, flera vittnen oberoende av varandra har sett en röd bil lämna platsen efter skottlossningen, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland.
Han vill dock inte gå in på vad det kan handla om för bilmärke.
– Nej, vi vill inte att folk ska låsa sig fast vid en speciell modell eftersom vi inte riktigt vet vad det är för bil. Det rör sig om en mellanstor röd bil.

Polisen klassade snabbt mordförsöket som en särskild händelse vilket betyder att polisen nu får tillgång till alla resurser som de behöver. När polisen kom till innergården lämnade en person över en mobiltelefon som tros tillhöra offret.
– Om mobilen kommer från offret är det första man gör att titta på de senaste sms:en och telefonssamtalen, säger Christer Fuxborg.

Nu hoppas man att fler ska höra av sig om skjutningen.
– Vi hoppas få in fler tips om den röda bilen och att fler vittnen hör av sig, säger Christer Fuxborg.
Polisen spärrade snabbt av större delen av innergården i väntan på polisen tekniker som kallades in från Göteborg. I avspärrningen gjorde polisen ytterligare en avspärrning för att säkra att inte ens polisen går i området.

Sent på onsdagskvällen genomförde polisen en husrannsakan i en annan del av Uddevalla.
– Vi är ute och söker eventuella gärningsmän och gjorde en husrannsakan på adressen. Dock påträffades inte de personer vi var intresserade av där, säger Christer Fuxborg.

Polisen meddelande strax före klockan 22 att man hämtat in två personer till förhör med anledning av mordförsöket. De är födda 1993 respektive 1995.

- De hämtades från en adress i Uddevalla, det stämmer. Jag har inte några mer detaljer än att vi har fått mycket tips från allmänheten och genomfört spaningsarbete, säger Christer Fuxborg och fortsätter:

- Sen får vi se om personerna har något med skjutningen att göra, det är inte alls säkert.

På onsdagsmorgonen kom dock nya uppgifter från polisen. De misstänkta gärningsmännnen hade efter förhör medgett faktiska omständigheter. Stefan Gustafsson, presstalesman, förklarar att det betyder att de har gjort vissa medgivande utan att göra något erkännande.

- De kan ha medgett att de varit på platsen. Men inte skjutit någon. Vad vi vet är i alla fall att dessa män har träffats. Sedan kan jag inte gå in mer på händelsen, säger Stefan Gustafsson.

Enligt Gustafsson var det polisens gedigna arbete tillsammans med allmänhetens tips och vittnesuppgifter som ledde polisen till de två misstänkta gärningsmännen.

- Vi har gott hopp om att lösa detta snabbt.

Vad ligger bakom skjutningen?

- Det kan jag inte gå in på.

Boende på Hovhult var under augustikvällen uppgivna efter skjutningen. Lekplatsen är för många en populär plats för barn i området. Strax före skjutningen var ett stort antal barn och lekte och umgicks, några ungdomar hade tänkt grilla bara ett par meter ifrån den plats där mordförsöket ägde rum.
– Jag körde mitt barn hem från träningen och berättade vad som hade hänt. Då ville han inte åka hem. Hur ska vi göra? frågar sig en förälder.

Enligt många boende ska det ha varit mycket bråk i området den senaste tiden, enligt flera vittnen ska offret också ha varit i bråk tidigare. Många säger att man inte längre vill gå ut sent på natten.
– Det har varit mycket stök här på nätterna. Alla känner till det, berättar en person för Bohusläningen.

Polisen genomförde sent på onsdagen en teknisk undersökning av platsen. Man genomförde också dörrknackning för att samla in vittnesmål om mordförsöket.