Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/11

Skogsbranden ännu inte släckt - men under kontroll

Tio brandmän har jobbat hela natten med skogsbranden på Herrestadsfjället. Nu bedömer man att situationen är under kontroll. - De har ringat in branden nu och släckt av ytterkanten, säger Mattias Bergenheim på räddningstjänsten i Uddevalla.

Totalt handlar det om ungefär sex hektar skogsmark som brunnit vid sjöarna Limsjön och Klaren på Herrestadsfjället. Terrängen är oländig och det tog räddningstjänsten lång tid att nå brandområdet under tisdagen. På tisdagskvällen begärde man hjälp från försvarsmakten för att vattenbomba området, något som skulle ha skett tidigare i morse.

– Det var tänkt att försvaret skulle komma och vattenbomba vid fem, men med tanke på att de gick så pass bra i går kväll och att vi fick gynnsammare väder så togs beslut att ställa in det, säger Mattias Bergenheim, styrkeledare som jobbat i staben under natten.

Läs också: "Elda helst inte alls just nu"

Han berättar att den styrka på drygt 20 man som jobbade under tisdagen blev avlösta vid halv elvatiden och sedan dess har tio man varit på plats och släckt.

- Det är under kontroll nu. De har ringat in branden nu och släckt av ytterkanterna. Det hade de lyckats med redan i går kväll. Så fort det börjar ljusna går de in i området och lägger vatten över. Nu har det kommit in regn också. Det har hjälpt.

Totalt handlar det alltså om 35-40 man som arbetat med skogsbranden i många timmar. Den personal som varit på plats under natten kommer att avlösas under morgonen. Sen räknar Mattias Bergenheim att man kommer att fortsätta arbeta under dagen och troligtvis ha personal kvar i flera dagar.
- Just när det varit så torrt vill man inte spara på resurser. Det blev inte så stort som det kunde ha blivit. Men det blir ofta långa insatser.

Samtidigt har det brunnit på flera andra håll och flera olyckor har skett, vilket ansträngt räddnignstjänsten ytterligare.
- Det har varit jättemycket. Vi har haft otroligt mycket att göra de senaste dygnen.

Läs mer: Fler bränder i Uddevalla 

Att det började regna under natten har varit till viss hjälp, men för att göra någon skillnad ute i terrängen behövs flera dagars regn.
- Det är fortfarande väldigt torrt under, det behövs mer regn för att det ska tränga ner i markerna. Vi får dansa regndans här på stationen.