Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Med symaskinen fixar Nayra Gustavsson också att laga andra lädervaror som bland annat väskor. Bild: Kenneth Eriksson

Skomakaren som jagar efter sin efterträdare

En dag i april för två år sedan tog Nayra Gustavsson över Södra Skomakeriet efter att den dåvarande innehavaren efterlyst en efterträdare i 7 Dagar. Nu är det Nayra som aviserar att hon vill lämna över verksamheten.

Nayra Gustavsson var verksam inom hantverk den dagen då hon våren 2014 såg en artikel i Uddevalla 7 Dagar om att skomakaren sökte en efterträdare. Med hennes egen tillverkning av föremål i läder var steget inte så långt till att också lära sig mer om skor.

– Jag har också en bakgrund som knalle och har gjort mina egna smycken.

Frågan hon tog med sig till skomakeriet var om hon hade förmågan att lära sig detta.

Hantverkskunnande

– Jag tog med mig några saker som jag gjort och visade upp för ägaren, minns Nayra Gustavsson som dels ville visa att hon inte hade tummen mitt i handen och dels såg en chans att kunna leva på sitt hantverkskunnande.

Och det har hon gjort sedan dess, sedan 2016 också helt självständigt. Objekten som ska lagas eller ses över stannar inte vid skor utan består även av väskor och sadlar. Ingen dag är riktigt den andra lik.

– Man tror ju att det handlar om att fixa klackar och sulor, men du får ju lösa uppgifter varje dag, berättar Nayra som får variera arbetsdagarna med klackningsjobb ena dagen och sömnad den andra, och kanske ta sig an de uppdrag som kräver mer okonventionella grepp den tredje dagen.

Kennel

Hon trivs bra med de tvåfotade varelser som gett arbetsplatsen en hög social faktor, men har sitt hjärta hos de fyrbenta.

– Tiden räcker inte till för att driva två företag, säger Nayra Gustavsson som haft hundar hela sitt liv och sedan före skomakartiden bedrivit uppfödning av hundrasen australian cobberdog.

Kennelverksamheten har också växt i omfattning och krävt att hon hållit stängt när valparna har kommit.

Södra skomakeriet som hon är innehavare av är en firma med 100-åriga anor.

– Jag vill ju inte behöva lägga ner det, säger Nayra som är villig att ge sin efterträdare samma introduktion till yrket som hon själv fick.

Uddevalla 7 Dagars förstasida från 2016 har en särskild plats i Nayra Gustavssons liv.. Bild: Kenneth Eriksson