En Uddevallabo som skjutit mot gäss från sitt bostadshus förlorar vapenlicensen.
En Uddevallabo som skjutit mot gäss från sitt bostadshus förlorar vapenlicensen. Bild: TT

Sköt mot fåglar från fönstret – förlorar vapenlicens

Gäss är ett skadedjur menade Uddevallabon och försökte jaga bort dem genom att skjuta mot dem från sin balkong. Men efter att ha avlossat flera skott mot en strand där folk befann sig har domstol kommit fram till att han inte är lämpad att ha vapen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I juni förra året beslutade Polismyndigheten att återkalla vapenlicensen för en man i Uddevalla. Detta efter att mannen, som är i 70-årsåldern, vid ett flertal tillfällen skjutit mot en havsvik på sin fastighet. Skotten avlossades från mannens balkong eller fönster. Det befann sig också människor i närheten där skotten slog ner, och dessutom rikoschetterade. Mannen ska också ha förvarat ett gevär och ammunition utanför vapenskåpet och förvarat ett vapen åt en annan person.

Mannen överklagade polisens beslut, och menade bland annat att han är en omdömesgill person och har flera bekanta som intygar detta. Han förklarade också i sin överklagan att han ville jaga bort gäss, som han ser som skadedjur, från sina marker. Han hade också sett något som han uppfattade som en skadad fågel och förklarade att om han vetat att det fanns människor i närheten hade han inte skjutit.

ANNONS

Kunde inte skilja sten från fågel

Förvaltningsrätten i Göteborg menar dock att fågelproblemet hade kunnat hanteras på annat sätt än genom att skjuta mot dem från sitt bostadshus, och att han inte försäkrat sig om att inga människor befann sig på platsen. Mannen kunde dessutom inte skilja på en sten och det han trodde var en skadad fågel för att avståndet var så långt.

Att mannen dessutom förvarat vapen på ett sätt som strider mot lagen gör att domstolen anser att mannen är olämplig att ha vapen, och polisens indragande av vapenlicensen består.

I samband med händelsen polisanmäldes mannen också, men dessa utredningar lades ner utan att åtal väcktes.

ANNONS