Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Soptunnor överfulla med skräp på Gustafsberg från Sörkullens badgäster. Bild: Gunnar Klasson

Skräpexplosion på Gustafsberg under sommaren

Bristen på papperskorgar från kommunen får stiftelsens soptunnor att fyllas och bli en extra kostnad. Gustafsbergsstiftelsen har ställt ut flera extra soptunnor men ändå räcker det inte till för allt skräp badgästerna för med sig. Nu vill den förvaltande direktören att kommunen ska tänka om.

Vid Sörkullens badplats som Uddevalla kommun arrenderar från Gustafsbergsstiftelsen, har kommunen inte några papperskorgar uppsatta. Istället uppmanas badgästerna att ta med sig sitt skräp och ansvara för att själv slänga det. Men många badgäster slänger sitt skräp istället i Gustafsbergsstiftelsens soptunnor på området, något som medför en extra kostnad för stiftelsen menar Gunnar Klasson förvaltande direktör på Gustafsbergsstiftelsen.

– Vi har vanligtvis två papperskorgar utplacerade men under badsäsongen har vi ställt ut fyra. Sen har vi två stora soptunnor som blir överfulla de med. I vanliga fall fungerar det fint med att vi har tömning varannan vecka men nu under badsäsongen räcker det inte. Det blir en extra kostnad för oss, säger han.

Enligt honom så har problemet även funnits tidigare somrar och men har varit som värst nu under den senaste månaden.

– Nu önskar vi att kommunen skaffar extra papperskorgar, så att det slipper bli vi som betalar för den notan, säger han.

Begränsade resurser

Från kommunens håll säger man att det är en utmaning med sophanteringen generellt i kommunen.

– Det är en generell utmaning med med resurser för soptömning, våra resurser är väldigt begränsande. Därför har vi papperskorgar på våra mest populära badplatser. Det är mycket folk längs hela strandpromenaden och många intressenter, säger Anna Reinhardt avdelningschef på fritidsförvaltningen på Uddevalla kommun

Hon menar på att bara de senaste åren har kommunen gjort stora förbättringar i området när det gäller sophanteringen.

– Vi har gjort en stor förbättring sedan förra året med en stor återvinningsstation vid Landbadet och numera finns det mycket bättre förutsättningar för att sortera sitt skräp i området. I detaljer vet jag inte exakt hur det ser ut men jag vet att vårt ansvar kring sophanteringen har avsevärt ökat de senaste åren, säger hon.

Om det blir någon papperskorg i framtiden på Sörkullens badplats vill Anna inte säga.

– Just nu tror jag inte vi har några planer på det. Sörkullens badplats ligger relativt nära både Lindesnäs och Landbadet där det finns soptunnor. Men det är ju klart att folk kanske inte vill gå så långt med sitt skräp, säger hon.