Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bevaras. HMS Jägaren bevaras och får hemmahamn Gålö utanför Stockholm. De flesta gamla patrullbåtarna är borta.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Skredsviks stolthet till museum

Marinens sista patrullbåt på västkusten HMS Jägaren tas nu om hand av Statens maritima museer, SMM, i Stockholm och får hemmahamnen Gålö.

Bohusläningen var med i april när Jägaren togs ur drift vid en ceremoni i Skredsvik. Och att hon räddas i stället för att huggas upp och gå till skrot, beror i första hand på Svenska patrullbåtsföreningen, som lovat sköta Jägaren i samarbete med SMM.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det är så det går till med alla fartyg som vi bevarar som kulturminnen, förklarar intendent Claes Wollentz och nämner robotbåten Ystad som ett annat exempel på när en förening tar ansvar för och underhåller en båt och ser till att den är i brukbart skick och med besättning.

– Verksamheten bygger på samarbete med olika föreningar. Utan ett sådant hade Jägaren gått till skrot. Nu kommer den i stället att visas upp tidvis vid Galärvarvet vid Vasamuseet i Stockholm och kommer säkert också att hälsa på hemma i Bohuslän vad det lider.

HMS Jägaren sjösattes 8 juni 1972 vid Bergens Mekaniske Verksteder i Norge. Hon var ett försöksfartyg som föregick en serie med 16 patrullbåtar som byggdes där 1978–1982.

Patrullbåtarna var små ytattack-fartyg med sjömålsrobotar som huvudvapen och var främst avsedda för bevakning.

Jägaren var i tjänst från november 1972 till 7 april i år då marinchefen konteramiral Jan Thörnqvist under besök i Skredsvik halade flaggan på Jägaren för sista gången. Fartyget ingick i 44:e Röjdykardivisionen och 4:e sjöstridsflottiljen och övervakade fartygstrafiken mellan Sverige och Danmark från norska gränsen till Falsterbokanalen i söder.