Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlie Malmgren har varit isexpert i 40 år och kontrollerar så att isarna är säkra att vistas på.  Bild: Stefan Berg
Charlie Malmgren har varit isexpert i 40 år och kontrollerar så att isarna är säkra att vistas på. Bild: Stefan Berg

Skridskoåkning på sjön – detta ska du tänka på

Det är viktigt att kontrollera isen innan du snörar på dig skridskorna för en tur på sjön. Charlie Malmgren har varit isexpert i 40 år och ger sina bästa tips inför en lyckan dag på isen – och vad du ska akta sig för.

När kylan kommer och solen tittar fram är det många som lockas ut på isarna för att åka skridskor eller pimpla fisk. Glädjande nog har veckans kalla och torra väder gjort att isarna runt om i området håller en bra nivå, enligt isexperten Charlie Malmgren.

– Överlag finns det mer bra än dålig is i området. Men man ska vara extra försiktig på de stora sjöarna eftersom de inte har lagt sig lika bra som de mindre sjöarna och då är mer ojämna.

LÄS MER: Distanserat umgänge på glid

Det som är extra farligt, enligt Charlie Malmgren, är alla de isar som det ligger snö på. Snötäcket gör att isen inte fryser till utan i stället fungerar som en isolering, och isen blir svår att kontrollera.

– Så bara för att det är kallt ute behöver inte det betyda att isarna är bra. Man blir lurad av snön. Om man ska ge sig iväg är det på de isar som är blanka, säger han.

Förutom att bara åka på decimetertjock is är det viktigt att alltid ha med sig isdubbar, säkerhetslina och vara minst två personer. Samtidigt poängterar Charlie Malmgren att man aldrig ska förlita sig på andra som är ute.

– Om någon annan är ute på isen så kanske man lockas ut och tänker att den håller, men det är ingen garanti. Det kan till exempel finnas vissa sjöar där sydändan har lagt sig tidigare än norrändan, så det kan skilja då på sjön och det är väldigt lurigt, säger han och fortsätter:

– Det var som några pimpelfiskare sa till mig, att de ska bara vara där det är bra is. Men det är inte bra att gå ut på sjön och locka till sig folk, det sänder väldigt dåliga signaler.

Viktigt att tänka på:

Ha alltid med isdubbar och säkerhetslina

Åk aldrig ut ensam

Åk enbart på blanka isar, utan snötäcke

Att andra är ute på isen är ingen garanti för att den håller

Få tag på lokalbefolkning som kan berätta om sjön om man själv inte har kunskap

Berätta alltid för någon vart du ska och hur länge du planerar att vara borta