Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Cecilia Sandberg (S) efterlyser nu en teknisk spärr så att anställningar inte går igenom utan att belastningsutdraget är registrerat. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Slarvig kontroll av brottsregister

Rutinerna forsätter vara bristfälliga när det gäller kontrollen av nyanställda i skolan. Det är osäkert hur många som anställs utan att visa utdrag ur belastningsregistret.

Som Bohusläningen tidigare rapporterat brister kommunens rutiner när det gäller utdrag ur brottsregistret när skolan anställer personal. Lagen kräver att alla som anställs i skolan visar upp ett utdrag ur belastningsregistret.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

LÄS MER: Kontrollerar inte alla nyanställda

De senaste åren har felprocenten när det gäller utdragen legat på 30 procent. Varje halvår görs stickprov som redovisas för ansvariga politiker.

Den senaste stickkontrollen gjordes i maj och omfattade 40 personer. Det är bara en liten del av de över 500 personer som fått nya anställningar. Stickprovskontrollen tydde på att det saknades giltiga utdrag ur belastningsregistret vid 18 procent av nyanställningarna.

– Det är problematiskt. Vi har nolltolerans mot fel när det gäller att visa upp registerutdrag. Våra barn och ungdomar ska känna sig trygga i skolan, säger Cecilia Sandberg (S), ordförande, barn- och utbildningsnämnden.

LÄS MER: Dålig kontroll av brottsregister

Thomas Davidsson, chefsekonom, barn- och utbildningsförvaltningen, ansvarar för stickprovskontrollerna och menar att bristerna främst har två olika orsaker.

– Skolan tittar på utdragen innan man anställer, men de hinner inte registreras i vårt IT-system.

Anställningen registreras alltså först och sedan registreras utdraget ur belastningsregistret.

– Men i andra fall handlar det faktiskt om att det saknas utdrag när man anställer.

För det mesta gäller det personer som får förlängda eller förnyade vikariat. Omsättningen bland personalen är stor och det är svårt för skolorna att få tag i behöriga lärare. Enligt en verksamhetschef kan det ibland gå för snabbt när skolorna anställer.

– Kontrollen sätts på svåra prov genom den höga omsättningen de senaste åren. Det kan leda till vissa brister, förklarar Peter Madsen, verksamhetschef, grundskolan.

När visstidsanställda får nya vikariat begär man inte alltid in nya utdrag från belastningsregistret. Ett registerutdrag per år anses inom kommunen vara tillräckligt när det gäller återanställningar.

Inom kommunens förskolor saknades till exempel ett registerutdrag av totalt 14 kontrollerade, eller sju procent.

– Det var en anställd som bytte från visstidsanställning till tillsvidareanställning eftersom den fått lärarbehörighet. Vi kan ju inte låta våra barn vara utan sin personal bara för att vi inte hunnit registrera ett papper, menar Lena-Maria Vinberg, verksamhetschef, förskolan.

Ansvarig politiker nöjer sig inte med det svaret. Cecilia Sandberg vill ha en teknisk spärr i systemet så att anställningar inte går igenom utan att belastningsutdraget är registrerat.

– Vårt krav på bättre rutiner finns kvar tills vi är nere på noll missade utdrag.

Hon menar att politikerna redan har skärpt tonen genom att kräva regelbundna stickkontroller. Men att låta vikarier jobba vidare utan att visa upp ett nytt belastningsutdrag är inte acceptabelt.

– Då får den personen stanna hemma medan man tar in en annan vikarie. Det är en en trygghetsfråga! Ingen ska sätta sin fot på skolan utan ett registrerat utdrag, säger Cecilia Sandberg.

2001 infördes lagen att nyanställda ska visa upp ett utdrag ur belastningsregistret. Syftet är att skydda barn och unga mot sexuella övergrepp och andra grova brott.

Det är bara den arbetssökande själv som får begära ut uppgifterna från belastningsregistret. Kravet gäller inför varje ny anställning.

Bara mycket allvarliga brott syns i belastningsregistret: mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott samt grovt rån.