Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kan slopas. Verksamheter längs Kungsgatan och vid Kungstorget kan slippa avgifterna för uteserveringar och trottoarpratare under renoveringsperioden, enligt förslag till fullmäktige. Bild: Lasse Edwartz

Slopade avgifter för uteserveringar föreslås

Det är så besvärligt när Kungsgatan byggs om så nu vill kommunen bjuda på avgifterna för uteserveringar och trottoarpratare under byggtiden.

För en sommaröppen uteservering på 60 kvadratmeter på Kungsgatan handlar det om cirka 10 000 kronor.

– Det är relativt mycket pengar, men å andra sidan har de kanske inte möjlighet att ha sin uteservering öppen under byggtiden. Det är ett sätt att tillmötesgå dem, säger Anna Sällström, handläggare trafik och förvaltning, Uddevalla kommun.

Avgiften för trottoarpratare är strax över 800 kronor per plats och år.

Kan slopa avgifterna för 2018

Enligt förslaget väntas kommunfullmäktige besluta om slopade avgifter för 2018 och att därefter lämna över ansvaret.

– Tanken är sedan att nämnden ska kunna fatta beslut själv och då kan det gälla allt som ingår i dokumentet Avgifter för markupplåtelser på allmän plats. Det blir lite effektivare, säger Markus Hurtig som är utredare på kommunledningskontoret.

Några fler avgiftsbefrielser än för uteserveringar och trottoarpratare kommer det dock inte att bli på grund av byggena, enligt Anna Sällström.

"Byggställningar kommer vi inte att kompensera för"

– Nej, det kommer vi inte att göra. Byggställningar kommer vi inte att kompensera för.

Förutom på Kungsgatan från övre delen av Kungstorget och ner till Västerlånggatan föreslås avgiftsbefrielsen gälla även Torggatan och Trädgårdsgatan invid Kungstorget.

De verksamheter som föreslås slippa avgifter kommer inte att få någon faktura för 2018 om fullmäktige godkänner förslaget på onsdag.