Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förseningar. Bland annat upprepade förseningar har inneburit att taxibolaget Kronan med vd Ibrahim Hassan Alfakawi samlat på sig vite från Västtrafik. Bild: Janerik Henriksson TT/Privat
Förseningar. Bland annat upprepade förseningar har inneburit att taxibolaget Kronan med vd Ibrahim Hassan Alfakawi samlat på sig vite från Västtrafik. Bild: Janerik Henriksson TT/Privat

Småtabbar ledde till miljonvite

Fordonsbrist, förseningar, felaktigt utförda körningar och fordonskrav som företaget inte lever upp till. Bara under avtalsperiodens sex första veckor i somras drog taxibolaget Kronan på sig inte mindre än 635 olika vitesgrundande avvikelser. Totalt vitesbelopp? Drygt 1,6 miljoner kronor.

Faktum är att det inte gick en enda dag, fram till den 30 juli, utan att Kronan gjorde sig skyldigt till misstag i förhållande till avtalet.

Det avslöjas i Västtrafiks egen dokumentation som Bohusläningen har begärt ut.

Krav på viten är en del av Västtrafiks arbete med kvalitetssäkring och listan som vi nu har tagit del av visar svart på vitt de mest allvarliga bristerna.

Besluten anses vara fastställda först två månader efter utgången av den månad som förseelserna har inträffat.

LÄS MER: Efter bråket med Västtrafik – nu går Kronan i konkurs

247 tillfällen

Först då börjar beloppen faktureras, så detta är en historia som kommer att rulla på och belopp som kommer att öka successivt framöver.

Efter alla klagomål och den debatt som har uppkommit är det kanske ingen överraskning att den enskilt största orsaken till viten är just förseningar.

Det rör sig om 274 tillfällen då förseningar ska ha inträffat och ett sammanlagt krav på 655 000 kronor.

Nästa stora post är bristande tillgänglighet, vilket ska ha inträffat 95 gånger och föranleder viten på totalt 490 000 kronor.

Felaktigt utförda köruppdrag inträffade under den aktuella perioden 120 gånger, vilket kostar Kronan närmare en kvarts miljon, 240 000 kronor.

LÄS MER: Västtrafik säger upp avtal med kritiserat företag

Vitesbelopp har dragits tillbaka

Så fortsätter det ner på detaljnivå till små avvikelser som bara kostar Kronan några tusenlappar.

De fallen handlar till exempel om uteblivna rapporter om olyckor eller incidenter (4000 kr), fortkörningar (3000 kr) och felaktig användning av funktioner i ledningscentralen (3000 kr).

Konflikten kulminerade nyligen då Kronan efter att ha fått ett antal avtal uppsagda tvärt slutade med alla körningar och från utförarbolaget har ledningen hävdat att man följer Västtrafiks regler och system.

LÄS MER: Taxibolaget Kronans protest mot Västtrafik

LÄS MER: Västtrafik tolkar alla avtal som hävda

Till viss del har vitesbelopp i början också dragits tillbaka, vilket framgår av Västtrafiks redovisning, fast det är en mindre del.

Det rör sig om 45 tillfällen av förseningar till ett sammanlagt belopp av 183 000 kronor. Västtrafik uppger att man på grund av tekniska problem i början, som orsakade just förseningar, valde att vitesbefria samtliga trafikbolag.