Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bastiongatan i Uddevalla kan översvämmas ännu en gång i helgen.  Bild: Edvin Bergström
Bastiongatan i Uddevalla kan översvämmas ännu en gång i helgen. Bild: Edvin Bergström

SMHI: då kommer regnet

Regnuppehållet kommer inte vara länge enligt SMHI:s prognos. Dessutom väntas starka vindar västerifrån dra in över Bohuslän. Vindar som kan orsaka ännu en översvämning i Uddevalla.

Det är inte läge att gå ut med någon varning än enligt Malva Lindborg, meteorolog på SMHI. Det finns inget som tyder på att det kommer att bli någon ny storm men starka vindar och regn kommer att dra in under de närmsta dagarna.

— Det är omfattande nederbörd som drar in över västkusten under torsdagen och som kommer att hålla i sig fram till natten till fredagen, säger hon.

Regnet som drar in under torsdagen väntas bli en nederbörd på 10-20 millimeter men det är framförallt vindarna som kan bli hårda.

– När regnet närmar sig tilltar det hårda vindbyar. Det ser inte ut som att det blir någon vindvarning men det kommer kännas blåsigt så att säga.

Extra blåsigt blir det längs med kusterna men även inne i städerna kommer vädret göra sig påmint.

– Regnet kommer att avta under fredagen men sen kommer det mer regn under lördagen. Då handlar det om 10 millimeter. När man vaknar på lördagsmorgonen kommer det troligen att regna och det fortsätter vara blåsigt.

Kan bli översvämning igen

Vindbyarna kommer troligen inte överstiga 20 meter per sekund och för en klass 1-varning ska utfärdas ska vindbyarna överstiga 21 meter per sekund. Men det finns en risk att en varning måste utfärdas och att vinden blir så pass stark att Uddevalla får en ny översvämning.

– Det är om det blir riktigt hård blåst men med det regnoväder som är prognoserat nu så är det ingen fara, säger Fredrik Stengavel, gatu- och parkchef på Uddevalla kommun.

I dagsläget har det mesta av vattnet som täckt gatorna i Uddevalla de senaste dagarna runnit undan men enligt Fredrik Stengavel finns det vissa scenarion där en viss gata får det blött i helgen.

– Det finns vissa scenarion där vindbyarna går upp mot 23 meter per sekund. Då blir det översvämning igen och då blir det i så fall Bastiongatan som drabbas.