Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Bild: Ronny B Nilsson

Smittskyddsläkaren ser positivt på Uddevallas skolbeslut

Andra vågen är här och alla siffror pekar åt fel håll. Uddevalla kommun har tillfälligt tvingats stänga Hälle förskola på grund av smitta bland personalen och har återigen infört distansundervisning på gymnasiet. Eva Lindhusen Lindhé är överlag emot skolstängningar men ser positivt på besluten i Uddevalla.

ANNONS
|

LÄS MER:Flera coronasmittade på förskola i Ljungskile – drygt 100 barn hemskickade

LÄS MER:Gymnasieelever i Uddevalla skickas hem

De senaste dagarna har kantats av tunga nyheter för den som trodde att coronapandemins värsta dagar var över. Nu står det svenska samhället återigen inför en större smittspridning och allt stramare restriktioner.

LÄS MER:Skolan begränsar besök på grund av corona

Smittan finns också nära och veckan började med att Hälle förskola i Ljungskile stängdes. Beslutet kom efter att en tredjedel av personalen bekräftats vara smittade med covid-19.

– I grunden är vi emot att stänga skolor eftersom det då blir en risk att allmänheten tror att det är värre än vad det är. Då sprider sig panik och bekymmer i onödan när barn egentligen inte är en motor för smittspridning. Men Hälle förskola hade inget val eftersom det inte fanns lärare för att hålla undervisningen, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

LÄS MER:Andra vågen är här – så reagerar kommunerna

LÄS MER:Pandemin har inte tröttnat på oss

”Hänger tätt in till varandra”

Hon är inne på det som upprepats förut under pandemins gång. Barn verkar inte bli smittade av eller sprida coronaviruset på samma sätt som vuxna.

Smittskyddsläkaren säger även att de flesta utbrott på skolor uppstår i klasser där eleverna även umgås tillsammans mycket på fritiden. Hon tar upp Agnebergsskolan som exempel, där de drabbade dessutom var äldre och därmed mer benägna att sprida smittan vidare.

– Det handlar om unga personer som hänger med varandra, fikar tillsammans och som även hänger tätt intill varandra på fritiden, säger hon.

Ser positivt på distansutbildning

Gällande gymnasiet i Uddevalla stod det klart under måndagen att elever som går årskurs två nu återgår till distansutbildning. Åtminstone kommer undervisningen planeras så de närmaste tre veckorna.

– Jag har blivit informerad att barn- och utbildningsnämnden gjort detta i förebyggande syfte. Jag tycker det är en klok idé eftersom det funnits viss smittspridning och att unga har klagat på trängsel i skolorna, säger Eva Lindhusen Lindhé.

På tisdagen meddelade statsminister Stefan Löfvén nya riktlinjer i kampen mot viruset. Västra Götalandsregionen gick även ut och meddelade att man går upp i stabsläge efter att antal smittade dubblerat i regionen senaste veckan.

– Alla ska vara oroliga för att gå och trängas med andra personer. Alla ska vara oroliga för att gå till jobbet med symtom. Vi ser att det ökar nu och även milda symtom kan vara covid-19. Ungefär 85 procent får helt vanliga förkylningssymtom, säger Lindhusen Lindhé.

ANNONS

LÄS MER:Så förbereder sig NU-sjukvården inför en andra våg

LÄS MER:Ny coronavåg kan slå mot planerad vård

LÄS MER:Svinesunds andra kris mitt i coronapandemin

ANNONS