Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

BRAND. Branden på Herrestadsfjället är nu under kontroll.

Sms till lediga brandmän - behövde hjälp

Räddningstjänsten i Uddevalla har haft hektiska dagar med mängder av skogsbränder. Lediga brandmän har kallats in på löpande band för att hjälpa till med släckningsarbete och övriga uppdrag.

Ända sedan i slutet av förra veckan har räddningsförbundet Mitt Bohuslän i Uddevalla tampats med skogsbränder varje dag. I tisdags kring lunch kom larmet om den som skulle visa sig vara mest svårsläckt.

Brandflyget upptäckte då att det brann på Herrestadsfjället och slog larm.

Sedan dess kämpar räddningsmännen med att få bukt på den. Och under onsdagseftermiddagen, efter det efterlängtade regnet, berättar styrkeledare Lars-Erik Oskarsson, att branden äntligen är under kontroll.

– Vi har haft personal ute under hela natten. Tolv man har jobbat hela morgonen och dagen. Vi kommer ha ett gäng som är kvar även under natten till torsdagen, säger Lars-Erik Oskarsson.

Han berättar att man har fått stor hjälp från både deltidsbrandmännen i Uddevalla och Ljungskile. Men dessutom har hela räddningsförbundet Mitt Bohuslän ställt upp med personal om det krävts.

– Vi skickade ut ett sms till alla brandmän i hela förbundet på onsdagseftermiddagen, att vi behövde få in fem personer till som hjälper till under natten. Det tog inte lång tid innan vi fått den hjälp vi behövde. Det är en enorm resurs att tillhöra ett förbund där både Munkedal och Lysekils kommuner ingår, säger Lars-Erik Oskarsson.

Under tisdagen, när larmet om branden på Herrestadsfjället kom, inträffade ytterligare en skogsbrand. Det brann i skogen kring Dalabergsskolan. Den fick deltidskåren från Uddevalla rycka ut på. När heltidsbrandmännen kämpade för att komma fram till branden på Herrestadsfjället inträffade dessutom en trafikolycka på Torp samtidigt som larm om en tredje skogsbrand kommit en stund tidigare.

Då ryckte deltidskåren ut från Ljungskile till olyckan. De kunde dock vända halvvägs för att i stället åka till stationen i Uddevalla och stå standby där.

– Det blir så ibland, fast det blev lite mycket där ett tag, säger Claes Staf Sjögren, insatsledare för Mitt Bohuslän Uddevalla.

Förbundschefen Bernt Eriksson berättar att heltidsstyrkan i Uddevalla åker på mellan 800 och 900 larm på ett år. Deltidsstyrkan kallas in på runt 100 av de larmen, och vid cirka 20 av de larmen uppstår en situation där en tredje styrka kallas in på grunda av parallella larm.

– Deltidarna är ett komplement till heltiden. Vi får inte tappa beredskapen så det är ett jättebra system där deltidskåren kan förstärka eller komplettera, säger Bernt Eriksson.