Smulan blev årets Lussekatt

Lilla Smulan, fyra månader gammal, kammade hem segern i Bohusläningens tävling Lussekatten och blir nu en av katterna i 2013 års almanacka. Av 276 inskickade tävlingsbidrag tyckte läsarna att Smulan var den finaste av dem alla.

ANNONS
|

–Hon har så vackra blå ögon och är en mycket sällskaplig innekatt, berättar ägaren Caroline Eliasson, 24, som bor på Äsperöd i Uddevalla.

Caroline har haft både häst och hund tidigare, men med jobbet i en klädbutik i Stenungsund är det svårt att få tiden att räcka till. Det fick bli en katt i stället.

–Jag läste på lite om olika raser och fastnade för rasen Helig Birma, som Smulan är, eftersom de är lugna och sällskapliga, säger Caroline Eliasson.

Birman är alltid vita med mörk svans och nos. Smulan är gråtabby, det vill säga lite randig i grått.

När Bohusläningen hälsar på med en presentkorg med kattmat, godis och leksaker är Smulan först lite skeptisk. Den där guldglittret är det nog bäst att vara lite försiktig med. Men så öppnar matte en burk med något som doftar himmelriket för en katt och det kan Smulan inte motstå. Den lilla magen rundar i takt med att innehållet i burken försvinner.

ANNONS

Bilden av Smulan tog Caroline hemma i lägenheten på Äsperöd.

–Det var lite svårt eftersom hon är så nyfiken. Det blev väldigt många närbilder, säger Caroline.

Bilden som Caroline skickade in till Lussekattävlingen på Facebook fick flest läsarröster och blir nu omslagsbild och januaribild i Bohusläningens katt-almanacka år 2013.

De elva andra katterna i almanackan har valts ut av en särskild jury som haft ett tufft jobb att välja bland de 276 bidragen. Här finns till exempel Majken som kollar läget från favoritplatsen på diskbänken och Saga som har utsikt över hela nejden från sin plats på stängselstolpen.

ANNONS