Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/29

Snabba ben och långa hopp när barnen testade friidrott

Fler och fler röster hörs i entrén till Rimnershallen i Uddevalla och snart har ett 40-tal barn samlats mitt bland löparbanor och stora höjdhoppsmattor.
– Det är första gången jag testar friidrott, det ska bli kul. Helst vill jag testa längdhopp, säger Smilla Dijkhuizen, 8 år.

Under lovet anordnar Hälle IF prova på dagar för barn som vill testa friidrott som aktivitet.

– Vi har kört det här fyra år i rad nu. Förra veckan när vi hade en prova på-dag var nästan hälften av alla deltagare helt nya och flera mejlade mig efteråt och ville komma igen, så det är kul, säger Benjamin Åberg, tränare för Hälle IF.

Efter lite uppvärmning med jogg, höga knän och lekar är det dags för den ena gruppen med yngre barn att testa på den tuffa grenen jägarvila.

– Ett, två tre, kör!

– Måste man böja på benen, ropar Malte Henriksson, 8 år redan efter några sekunder.

Trots en jobbig början lyckas både Malte och kompisen Alfred sätta nytt personbästa, över sex minuter i jägarvila.

– Mitt rekord innan var typ en minut, säger Malte.

Si- och såspringning

För gruppen med äldre barn blir det uppvärmning både för kroppen och för knoppen. Två och två sitter de på marken med ryggen mot varandra.

– När jag ropar si, springer ni åt det håller säger Benjamin och pekar, och när jag ropar så springer ni åt andra. Blunda nu.

– Si!

Skratt hörs när flera nästan ramlar omkull i starten.

Har ni alltid så här roligt på uppvärmningen?

– Ja det har vi, säger Hilda Stenstavold, 9 år.

Hilda berättar att hon har tränat friidrott flera år.

– Det bästa med friidrott är att man får springa snabbt, men min favoritgren är längdhopp, säger hon.

Stafettavslutning

Efter lite påfyllning av energi i form av fika blev det längdhopp för båda grupperna. Något som uppskattades av många deltagare.

– Det är så kul för att man jämför sig mest med sig själv i den här åldern och utmanar sig själv. Då blir det roligt både för de som hoppar fyra meter och för de som hoppar en meter. Tanken är ju att alla ska ha roligt, speciellt under en sån här prova på dag, säger Benjamin Åberg.

När alla hoppat både en, två och tre gånger ställer deltagarna upp sig för dagens avslutande aktivitet, stafett. Taggade till tusen springer de snabbt runt banan och glada hejarop hörs när ens lagkamrater börjar närma sig mållinjen.

Är stafett det bästa på hela dagen?

– JA!, blir det unisona svaret från gruppen.