Snart är Uddevallas nya vandringsled redo att vandras

Uddevallas vandringsleder har varit populära i sommar, nästan lite för populära. För att möta den nya efterfrågan märks nu den nya, 16 kilometer långa, Snäckskalstriangeln ut.

ANNONS
|
Robert Wahlström och Sofia Stengavel.
Robert Wahlström och Sofia Stengavel. Bild: Matilda Spetz

Ormbunkarna lyser klargröna i förmiddagsljuset och i bäcken som rinner längs stigen virvlar snäckskal. Robert Wahlström, friluftsutvecklare, tar fram en sax och klipper av en bit av bandet som han håller i handen. Det fästs runt en trädstam och bandet pryds av stora vita snäckor. Motivet är passande då Uddevallas nya vandringsled kommer heta Snäckskalstriangeln och gå genom tre olika naturreservat med minst lika många naturmiljöer.

– Tidigare har det handlat mer om att skydda våra naturmiljöer, nu handlar det mer om att tillgängliggöra, säger Sofia Stengavel, kommunekolog i Uddevalla.

Snäckskalstriangeln har utrustats med bland annat nya trappor och räcken.
Snäckskalstriangeln har utrustats med bland annat nya trappor och räcken. Bild: Matilda Spetz

Under det senaste året har det varit högt tryck på vandringslederna i Uddevalla. I början av sommaren invigdes slingan ”Jorden runt” på Gustafsberg och hela sommaren har det varit fullt på stigarna där. Robert Wahlström menar att vandring dels är en samhällstrend men att pandemin även har varit bidragande till att fler människor blivit nyfikna på sina hemmiljöer. Därför blir det viktigt att det skapas fler möjligheter till vandring för att det inte ska bli för trångt på de redan existerande lederna.

ANNONS

– Folk fick nog blodad tand till följd av Corona och då kommer vi behöva arbeta ännu hårdare för att möta den nya efterfrågan, säger Robert Wahlström.

LÄS MER:Vandringsled på Gustafsberg rustas upp

Den nya vandringsleden Snäckskalstriangeln kommer att gå genom de tre reservaten Kuröds Skalbankar, Ramseröd och Bäveån nedre. Leden följer delvis den redan befintliga Bohusleden men det har även skapats nya sträckor. Projektet finansieras dels med hjälp av ett LONA-bidrag som står för cirka hälften av kostnaderna. Totalt beräknas arbetet med leden kosta cirka en halv miljon kronor, arbetstid inräknat.

Just nu märks leden ut och om några veckor kommer olika testgrupper både få gå och jogga slingan för att kontrollera att det inte finns några skaderisker eller brister. Den 16 km långa sträckan beräknas kunna vandras i slutet av hösten.

Dagens sista märkning.
Dagens sista märkning. Bild: Matilda Spetz

Dagens sista band sätts runt en träpåle vid Ramseröds naturreservat. En ko råmar och Sofia Stengavel berättar att hon funderar på om det borde byggas ett räcke längs trappan uppe vid fikaplatsen. Säkerheten är viktig, både för vandrare och för naturen.

– Det är så otroligt fint här, vi hoppas verkligen att leden kommer att användas, säger hon.

Robert Wahlström menar på att vad som utmärker Snäckskalstriangeln är att slingan är tätortsnära, har höga naturvärden och en tydlig koppling till Uddevallas kulturhistoria med skalbankarna.

ANNONS

– Det gör att det finns ett mervärde, det finns en stark lokal anknytning till Uddevalla och Uddevallas historia.

Robert Wahlström tycker att banden är en bra lösning då de inte skadar träden och är lätta att flytta på om det skulle behövas.
Robert Wahlström tycker att banden är en bra lösning då de inte skadar träden och är lätta att flytta på om det skulle behövas. Bild: Matilda Spetz
ANNONS