Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snyggas till. Snart ska kravallstaketen bytas ut mot en träpromenad. Målet är att arbetet ska vara klart till 8 juni.

Snart försvinner kravallstaketen vid museet

Nu blir det ändringar längs kajerna vid museet. Det meddelar Uddevalla kommun, som just nu är i full gång med arbetet av en ny träpromenad i Museiparken.

– Det här är en av de viktigaste platserna i staden. Den ska inte se ut som en byggarbetsplats, säger Stefan Björling, centrumkoordinator på kommunen.

På grund av resultatet från en ny bedömning av skredrisken kommer avspärrningarna att behöva flyttas in ytterligare fem meter från kajkanten. Men nu ska det tråkiga kravallstaketet bort.

– Istället blir det ett 1,10 meter högt genomsiktligt träräcke, i samma höjd som det nuvarande staketet, berättar Stefan Björling.

Trästaketet ska kompletteras med ett 2,5 meter brett trädäck som kommer att ligga i höjd med gräsmattan. Detta för att öka framkomligheten med exempelvis rullstolar och barnvagnar.

Längs med trästaketet kommer det också att finnas information om varför det ser ut som det gör, om kajernas historia och om hur de kommer att åtgärdas i framtiden.

– Det blir en tidslinje som börjar år 1840 när marken längs kajerna var havsbotten. Tanken är att berätta om platsens historia och om framtiden. Förhoppningsvis lär man sig något nytt om staden, säger Stefan Björling.

Han vill betona att träpromenaden är en temporär lösning tills arbetet med upprustningen av kajerna kommer igång. Exakt när det blir kan kommunen fortfarande inte svara på men byggstarten är i dagsläget beräknad till 2019.

– Anledningen till varför det tar tid är att vi måste invänta tillstånd från vatten- och miljööverdomstolen. Bara att skriva en ansökan tar 2-3 månader, något som görs med hjälp från konsulter. Vi gör allt vi kan för att påskynda processen, säger Stefan Björling.

Målsättningen är att bli klara med träpromenaden till den 8 juni när Uddevallas gymnasieelever tar studenten och det blir mycket folk i parken. Stefan Björling berättar att grävarbetet i Museiparken redan är i gång.

– Att säga att det blir nya Smögenbryggan vore att ta i, men tanken är att det ska kännas som en brygga. Lite strandpromenadskänsla, säger han.