Snart stängs tunnlarna igen

Det är dags att plocka fram tålamodet igen. Den 9 mars stängs tunnel 1 och 2 av för trafik.

ANNONS
|

Efter att ha renoverat tunnel nummer 3, ett arbete som blev klart tidigare än beräknat, är turen kommen till ettan och tvåan som går mot Torp.

–Den här gången är det NCC som är entreprenör och de kommer att jobba på båda tunnlarna samtidigt. Arbetena kommer att vara desamma som tidigare, det blir rivning och sedan förstärkning och lite berg kommer att sprängas bort. Ny energisnål belysning ska också upp, säger projektledaren Abbi Tehyrell på Trafikverket.

Nu görs inte det här för att jäklas med folk, utan är ett måste. Huvudsyftet är att säkra tunnlarna. Med ökad trafik så har tunnlarna ur säkerhetssynpunkt klassats upp. Det var ingen som kunde förutspå Torps utbyggnad när tunnlarna byggdes 1975.

ANNONS

–Trafiklösningen är i princip som tidigare. För att få flyt i trafiken och slippa allt för långa köer, använd båda filerna och kör enligt blixtlåsprincipen. Vi vädjar verkligen till trafikanterna att de respekterar skyltningen och om du kan, ta E6:an över Uddevallabron, säger Abbi Tehyrell.

Under det förra reparationsarbetet inträffade inga personskador trots all trafik. Till och med tålamodet hos bilisterna var större än Trafikverket väntat sig, vilket de tackar för.

–Arbetena som startar den 9 mars får inte hålla på längre än till senast den siste november. De får absolut inte dra ut in i december. Då det är stor risk för isbildning på bron tvingas de bli klara i tid, annars kommer det att kosta NCC stora belopp.

Det finns fler saker att göra än att ta alternativa vägar, åka mer kollektivt och samåka till exempel. Elle du kanske kan köra på andra tider än de mest trafiktäta?

–Du kommer även att kunna följa trafikläget på trafiken.nu. Trafikverket har satt upp 20 kameror som visar bilder från projektet, bilder som har en till två minuters fördröjning. Det är samma kameror som ambulans, räddningstjänst och polis använder för att informera sig om trafikläget, tipsar Abbi Tehyrell.

Vid den senaste reparationen byggdes en tvärtunnel mellan tunnel 2 och tunnel 3, även detta av säkerhetsskäl om tunneln behöver utrymmas på grund av brand exempelvis. Här kommer det att installeras utrustning so inte finns i dag som bommar och kameror. Ett arbete som kommer att göras under tre månader nästa år. Då väntar även arbetet med att reparera gång- och cykeltunnel vid Herrestads skolan. Där kommer man att bygga beredskapsbroar så att det går att utföra arbetet under broarna. Förmodligen blir det även en förlängning av vägen så att bussarna får en smidigare väg.

ANNONS

Men det är inte bara tunnlarna som stängs av under stora delar av året. Det är dags för huvudinspektion av Uddevallabron. Ett sådant mätningsarbete görs var sjätte år.

–Det är alltså ingenting vi kan skjuta på. Bron kommer att vara helt avstängd natten mellan 2 och 3 juni, samt natten mellan 3 och 4 juni. De ville även totalstänga under dagtid men det har jag sagt nej till.

Mätningsarbetet startar den 29 maj och kommer att pågå till den 8 juni. Under den tiden kommer delar av bron att vara avstängd i olika omgångar.

–Vi vädjar om tålamod från trafikanterna. Det här är arbeten som vi måste göra, säger Abbi Tehyrell.

Det här kan du hjälpa till med

Köra på andra tider

Trafikkapaciteten kommer kraftigt att minska och köer uppstå, främst under

rusningstid 07.00-08.30 och 16.00-18.00.

Åka kollektivt

Om fler åker kollektivt minimerar vi köerna.

Samåka

I snitt åker 1,5 person i varje bil. Det skulle bli mycket färre bilar och kortare

köer om fler samåkte.

Cykla

Genom att cykla är du med och minskar biltrafiken i hela området. Du kan dock

inte cykla genom tunnlarna.

Välja andra vägar

För trafik på E6, norr- och södergående, mot Uddevalla rekommenderas avfart

Lerbomotet för vidare färd på väg 678 Bratterödsleden till Uddevalla.

För trafik från Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla centrum mot väster och

Torp rekommenderas väg 678 Bratterödsleden mot Lerbomotet och E6.

Källa: Trafikverket

ANNONS