Socialtjänstens centrumkontor Uddevalla.
Socialtjänstens centrumkontor Uddevalla. Bild: Christian Möller

Socialnämnden vill utöka privatisering - ärende vidare till fullmäktige

Vad kan privatiseras och vad kan inte privatiseras? Det vill socialnämndens styre nu ha besked om för att kunna planera inför de tuffa ekonomiska tider som väntar. Nu ska frågan till fullmäktige för beslut.

ANNONS
LocationUddevalla||

Socialnämnden står inför hårda sparkrav, men var de ska hämta hem pengarna är fortfarande inte klart. Det som däremot klubbats igenom och omedelbart justerats efter höstens första nämndsammanträde var frågan om att ändra driftsformer av exempelvis äldreomsorgen eller LSS-verksamhet.

– Vi står inför stora sparkrav nästa år, och ännu större nästnästa. Detta kan vara ett sätt att spara som vi ser över. Och vi behöver lägga banan redan nu, säger Henrik Sundström (M) socialnämndens vice ordförande.

Socialnämnden har i uppdrag att ta fram underlag för att se om deras verksamheter kan drivas på annat sätt. De ska också se över om de kan utöka LOV, Lagen om valfrihet. Därför vill nu socialnämnden ha kommunfullmäktiges godkännande för att delar av socialtjänsten inom social omsorg och hälso- och sjukvård ska få kunna få andra driftsformer.

ANNONS
Henrik Sundström (M) socialnämndens vice ordförande.
Henrik Sundström (M) socialnämndens vice ordförande. Bild: Lasse Edwartz

– Vi har tagit det här beslutet eftersom det är väldigt oklart vilka mandat vi har att använda oss av olika driftsformer. Vi har inte sett över vilka verksamheter som det kan tillämpas på än utan detta handlar bara om att vi vill veta vad vi får göra, säger Henrik Sundström.

De alternativ nämnden vill utöka är LOU, Lagen om offentlig upphandling, LOV, Lagen om valfrihetssystem, köp av enstaka tjänster/platser, intraprenad samt personalkooperativ.

LÄS MER:Sparkrav slår mot aktiviteter på LSS-boenden

S och V reserverade sig

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet krävde dock återremiss i första hand och avslag i andra hand. De anser inte att majoritetens beslut svarar på uppdraget. Eftersom det inte finns några övervägande om varken vilka driftsformer som är aktuella eller vilka verksamheter som de ska tillämpas på.

– Det finns inget underlag om något övervägande som vi kan fatta beslut om. Jag förstår inte vad de håller på med eller vad de vill och det är inget de berättade på sammanträdet heller. Detta är ett icke beslut, säger Stefan Skoglund (S) andre vice ordförande i nämnden.

Stefan Skoglund (S), andre vice ordförande i Socialnämnden
Stefan Skoglund (S), andre vice ordförande i Socialnämnden Bild: Lasse Edwartz

S och V reserverar sig mot att gå vidare med utökning av LOU och LOV som driftsformer. Anledningen är att det redan tidigare provats utan att det varken blivit bättre, billigare eller effektivare, menar Skoglund.

ANNONS

– De andra driftsformerna som intraprenad och personalkooperativ vet vi har gett positiva resultat. Men att sälja ut till billigaste pris vet vi inte fungerar, säger han.

Men Sundström menar att just upphandlingar beror på verksamhet.

– Alla verksamheter lämpar sig inte för att upphandla. Det måste utredas när vi vet vad vi har för mandat, säger Sundström.

LÄS MER:Socialdemokraterna räknar in välfärdsmiljoner från staten

LÄS MER:Svångrem och satsningar i budgeten nästa år

Fakta: alternativa driftsformer

LOU – Lagen om offentlig upphandling, tjänster/verksamhet upphandlas av privata aktörer.

LOV – Lagen om valfrihetssystem, innebär att offentliga verksamheter överlåter val av utförare av ex. stöd, vård- och omsorgstjänster till brukaren eller patienten.

Intraprenad – verksamheten är en självständig enhet, med större ansvar och fler befogenheter där personalen formar arbetet och har större ansvar. Kommunen har dock fortfarande det yttersta ansvaret.

Personalkooperativ – verksamheten ägs och drivs av personalen som arbetar inom verksamheten.

ANNONS