Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lockar. Solen lockade många besökare till uteserveringar i centrala Uddevalla under veckans första dagar. En av dem var Berit Palmdahl, som tog en glass i vårsolen under måndagen.

Solen lockar folk till uteserveringar

De senaste dagarnas fina väder lockar ut Uddevallaborna i vårsolen. Uteserveringar i centrum är proppfulla av besökare.

När Bohusläningen ger sig ut på en tur under måndagseftermiddagen är uteserveringar i centrum proppfulla av besökare. Uteserveringen på Lejas Café är fullsatt och det samma gäller på Espresso house. Några äter glass och smörgåsar och andra dricker kaffe. På Coffe Roomer träffar vi Berit Palmdahl, som verkar njuta i vårsolen.

– Det är inte ofta jag fikar utomhus, men i dag var det fint väder och då passade jag på. Den här gången blev det glass, säger Berit Palmdahl och ler lite grann.

Butlers jobbar för fullt för att få klar sin uteservering. Den väntas enligt Kristina Kittelsen, som arbetar på Butlers bli klar den 24 eller 29 april.

– Vår uteservering brukar locka många besökare. Jag tror det kommer vara långa köer för vår uteservering i år. Vi kommer dessutom att få ett nytt tak eftersom det gamla taket läcker vatten, säger Kristina Kittelsen, som också berättar att fruktdrinkar är mycket populära bland deras besökare.

Att uteserveringen befinner sig ungefär en meter från ett träd, ser Kristina Kittelsen inga problem med.

– Jag tycker inte att det är trångt. Det finns tillräckligt med utrymme för de som vill gå förbi. Det var lika trångt förra året och då var det inga som helst problem, säger hon och tittar bort mot uteserveringen.

Hur länge kommer ni ha uteservering?

– Jag tror att vi kommer ha det fram till början av september, säger Kristina Kittelsen.

Kommunen har haft samma regler för uteserveringar sommartid i tre års tid nu, konstaterar Elena Tibblin, teknisk samordnare.

– Vissa verksamheter hann skaffa bygglov innan det, och några har fortfarande bygglov i sommar. Så snart bygglovstiderna går ut kommer de inte att beviljas nytt bygglov, säger hon.

Många caféer och restauranger vill ha golv under möblerna i uteserveringen, men det är inget som kommunen tillåter om inte markförhållandena är så besvärliga att det inte går att sitta där annars.

– Så är det i alla städer runt om i Sverige och inget unikt för Uddevalla. Det är svårt att få vissa ägare att förstå det, men samtidigt blir det ju billigare för ägarna kan jag tycka.

Det finns ingen angiven kvadratmetergräns för hur stora uteserveringarna får vara sommartid. Dock får inte gatlyktor och träd hamna innanför serveringen, framhåller Elena Tibblin.

Dessutom måste det vara minst 1,5 meter kvar på trottoaren så att gående lätt kan passera.