Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Socialnämndens ordförande Ann-Charlott Gustafsson (UP) har fattat beslut om att neka hemtjänst för delårsboende i Uddevalla kommun. Bild: Lasse Edwartz
Socialnämndens ordförande Ann-Charlott Gustafsson (UP) har fattat beslut om att neka hemtjänst för delårsboende i Uddevalla kommun. Bild: Lasse Edwartz

Sommargäster nekas hemtjänst i Uddevalla

Flera kommuner har sedan tidigare gått ut med att hemtjänst kommer att nekas personer som är deltidsboende. Nu blir det så också i Uddevalla.

Under fredagen meddelade Uddevalla kommun att sommargäster kommer att nekas tillgång till hemtjänst under den rådande coronapandemin.

Anledningen är att dels motverka smittspridning men även det ansträngda läget med personal och verksamhetsprioriteringar.

Enligt kommunen så utfördes det under förra sommaren insatser från hemtjänsten åt ett 25-tal personer bosatta i annan kommun med tillfällig hemtjänst i Uddevalla, samt ett 10-tal personer med tillfälligt trygghetslarm.

Dessa kommer nu alltså att nekas tillgång till hemtjänst.

– Vi har tagit det här beslutet dels baserat på att 70-plussare som tillhör riskgruppen och har underliggande sjukdomar enligt rekommendationer ska hålla sig i sina hemkommuner. Men även att vi kan få svårigheter med att bemanna upp med personal om smittan skulle bryta ut. Vi måste ta hänsyn till våra egna behov och prioritera våra permanenta kommuninvånare, säger socialnämndens ordförande Ann-Charlott Gustafsson (UP).

Enligt Gustafsson kommer beslutet att ändras när pandemin har försvunnit eller när smittspridningen minskat.

Beslutet gäller från och med fredag 17 april och tillsvidare.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har sedan tidigare gått ut med krav på omedelbara lättnader i kommunernas ansvar för socialtjänstinsatser vid delårsboende för äldre och funktionsnedsatta, vilket Bohusläningen har rapporterat om tidigare.

Andra kommuner som tidigare gått ut med liknande beslut i Bohusläningens område är Orust kommun och Sotenäs kommun.