Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Målerier. Helene Nork, Per-Olof Eklund och Gunilla Bitsos ställer alla ut under sommarutställningen i Kulturens hus.

Sommarutställning i Kulturens hus

Det är tolfte året i rad som Göta Älvdalens konstnärssektion ordnar sommarutställning i Kulturens hus, Ljungskile. Den här gången sker det dock, för första gången, utan eldsjälen och initiativtagaren Rune Ekre, som avled i september.

I höstas avled Rune Ekre, som en gång tog initiativet till sommarutställningen i Ljungskile. De sista åren, på ålderns höst, var han mindre aktiv än tidigare, men han besökte evenemanget på Kulturens hus så sent som förra sommaren.

– Rune var ju väldigt engagerad i det här, så att vi får göra det utan honom känns väldigt tråkigt. Men även om han var tröttare i slutet orkade han måla in i det sista, säger Gunilla Bitsos, sekreterare i Göta Älvdalens konstnärssektion, och påpekar att det kändes självklart att fortsätta utan initiativtagaren.

I år är det elva konstnärer som ställer ut i Kulturens hus. Tolfte året i rad. Årets utställning, med vernissage under lördagen, bjuder precis som tidigare upplagor på en stor mix av stilar, men överlag präglas de olika verken av mycket färg. Naturnära motiv där grönt och rött trängs, ängar med kor, men också mer abstrakta motiv, såsom Per-Olof Eklunds olika verk. Han målade klart två av dem för bara ett par dagar sedan, så färgen har nätt och jämnt hunnit torka. Målningarna är ofta sammansättningar av olika motiv, inte sällan innehållandes objekt och saker som Eklund håller kär. Som i verket Fundament, där han har låtit religiösa symboler trängas med bland annat en fiol och hemön Marstrand. Bland hans andra tavlor märks bland annat Varde liv, där han har försökt fånga mikro- och makrokosmos samtidigt, beroende på hur man ser det.

Sommarutställningen håller till i Kulturens hus. En gammal skola med beskedligt ljusinsläpp.

– Det här är en väldigt fin lokal och vi är tacksamma att vi får hålla till i den här skolan, som har en speciell karaktär. Ljungskile är också ett kultursamhälle där folk gärna går ut och ser saker. Det är roligt, säger Per-Olof Eklund.

Under veckan hängde Gunilla Bitsos och Per-Olof Eklund tavlorna på plats i lokalerna. Det gjorde även Helene Nork, från Älvängen. Hon är – till skillnad från många av de andra utställarna – heltidskonstnär och arbetar mycket med så kallade stämningsbilder. Motiven ska fånga en känsla.

– När man målar gör man det hela tiden. Måleriet finns här, säger hon och pekar på huvudet.

Efter vernissaget under lördagen håller sommarutställningen öppet till den 13 juli.