Rolf Jonsson, styrelseordförande för Uddevalla hamnterminal, lämnar över soptunnan till Fredrik Stengavel från Uddevalla kommun.
Rolf Jonsson, styrelseordförande för Uddevalla hamnterminal, lämnar över soptunnan till Fredrik Stengavel från Uddevalla kommun. Bild: Uddevalla Hamnterminal AB

Soptunna för havet ska rensa Bäveån

Nu ska Bäveån bli ren. En soptunna ska få guppa runt för att rensa upp plast som hamnar i vattnet. Soptunnan är en gåva, från Uddevalla hamnterminal till kommunen, som tagits emot med stor glädje.
– Det är en skänk från ovan, säger Fredrik Stengavel, chef för gatu- och parkenheten.

ANNONS
|

Det var under förra veckan som Uddevalla kommun fick ta emot soptunnan, eller Seabin som uppfinningen heter, från hamnbolaget. Hamnkapten Robert Jönsson var den som tog initiativet till gåvan och som tog kontakt med kommunen.

– Jag sprang på en film om den och tänkte direkt att detta är något vi måste ha. Sedan tog jag kontakt med Fredrik för att se om någon kunde ta hand om den, säger han.

"Dyraste soptunnan i staden"

Soptunnan, som är gjord av återvunnen plast, rymmer 20 liter skräp och klarar av att bära 20 kilo. Den ska placeras längs med vattenytan och sedan skapar en pump ett vattenflöde mot den. Plasten dras ner i soptunnan och vattnet pumpas sedan tillbaka ut i havet. Kostnaden för den är ungefär 55 000 kronor.

ANNONS

– Inte helt omöjligt att det är den dyraste soptunnan i staden, men det handlar inte om pengar utan om att hålla rent, säger Robert Jönsson.

Soptunnan kommer fästas längs kajen vid Bäveån.
Soptunnan kommer fästas längs kajen vid Bäveån. Bild: Uddevalla Hamnterminal AB

I Uddevalla kommer soptunnan placeras i Bäveåns utlopp, nära Bohusläns museum. Där finns redan ett naturligt vattenflöde som förbättrar användningen och det är en plats som kommunen städar med hjälp av dykare ett par gånger varje säsong.

– Jag har dålig koll på exakt hur mycket skräp som flyter runt där, men det är så klart mycket, säger Fredrik Stengavel.

Installationen kommer ske först till våren. Området kring Bohusläns museum håller på att skredsäkras och kommunen behöver dra ström till kajen för att driva soptunna.

– Vi ville hitta ett ställe där vi kan ha den permanent och där den behövs som mest, därför valde vi att vänta, säger Fredrik Stengavel.

Hoppas på fler i framtiden

Det märks att han är förväntansfull inför att testa soptunnan. Målet med den är tydligt – minska plasten i havet. I framtiden hoppas han kunna installera fler i Uddevalla.

– Fantastiskt om det fungerar. Det har det gjort på andra ställen, så har svårt att se att det inte skulle göra det här. Då kan det bli möjligt med fler, säger Fredrik Stengavel.

ANNONS

Även Robert Jönsson hoppas på att staden får fler i framtiden och är positivt överraskad av kommunens mottagande.

– Jag hade hoppats på positivt gensvar men Fredrik blev eld och lågor direkt och överträffade det. Förhoppningsvis kan vi få fler i framtiden, säger han.

ANNONS