Spännande och säkert på kyrkogården

På kyrkogårdar rör sig många personer varje dag. För deras säkerhet kontrolleras och säkras gravstenar varje år – I Uddevalla pastorat spänns osäkra stenar bland annat fast med blå spännband.

ANNONS
|

Efter en olycka där en 8-årig flicka dog efter att ha fått en gravsten över sig i Bollebygd, skärptes reglerna kring kontrollen av gravstenarnas säkerhet.

I Uddevalla pastorat mäts stenarnas säkerhet kontinuerligt.

– Vi har två personer som jobbar heltid med att kontrollera stenar under våren och sommaren. Varje sten ska besiktigas var femte år och det görs på alla kyrkogårdar i Sverige, säger Patrik Hansson, kyrkogårdschef i Uddevalla pastorat.

På Östra kyrkogården i Uddevalla har ett 20-tal gravstenar säkrats med spännband som lyser blåa i sommarsolen.

– Det finns en tanke med att spännbanden är blåa och syns så tydligt. Meningen är ju att det ska åtgärdas och banden är bara tillfälliga innan stenarna har blivit säkra, säger Patrik Hansson.

ANNONS

Att stenar välter är inget ovanligt, det kan hända av flera olika anledningar.

– När personalen kör med trimmer, klipper med gräsklippare eller om någon rensar ogräs kan det hända att gravstenarna knuffas till så att de välter. Det händer även att stenar välter av att de blåser omkull eller av att någon tar stöd av en sten när de reser sig upp så de kan välta av flera skäl, säger Patrik Hansson.

Kyrkogården är både en plats dit många kommer som besökare men också en arbetsplats för väldigt många personer.

– Vi har ett huvudmannaansvar för kyrkogården och med det följer ett arbetsmiljöansvar. Det är många personer som arbetar på kyrkogårdarna och de måste så klart vara säkra, säger Patrik Hansson.

När stenarna kontrolleras är det två saker som kontrolleras med hjälp av olika instrument. Dels ska det kontrolleras vilket tryck stenen kan utsättas för och även vilken vinkel stenen lutar i när den utsätts för trycket.

– Varje sten ska klara ett tryck på 35 kilo och det är ganska mycket egentligen. Sedan beroende på hur stor stenen är så går det att räkna ut hur mycket den får luta när den utsätts för tryck, det måste räknas ut för varje sten. Det tar lite tid, vi har ganska många stenar, säger Patrik Hansson.

ANNONS

Stenar som inte håller måttet ska åtgärdas så snart som möjligt.

– När vi upptäcker att en sten inte lever upp till kraven skriver vi in det i gravboken och skickar ett brev till den som är gravrättsinnehavare och säger att stenen ska åtgärdas snarast, säger Patrik Hansson.

Fakta: Gravstenssäkerhet

  • Gravstenar av natursten mellan 0,3–1,5 meter höga ska kontrolleras var femte år.
  • Vid kontrollen undersöks det om stenen klarar ett tryck på 35 kilo utan att luta mer än en viss vinkel.
  • Består gravstenen av flera delar ska även den så kallade "dubben" som håller ihop stenarna kontrolleras.
  • För att kontrollera stenar som är högre än 1,5 meter anlitas externa firmor.
  • Vid mätningen måste två personer medverka för säkerhets skull.
  • Källa: Centrala Gravvårdskomittén (CGK)

    ANNONS