Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Stor publik. Många var på plats på torget för att se Passionsspelet för två år sedan. I år räknar man återigen med en stor publik.

Spelen lockar bussresa från Norge

När Passionsspelen för femtonde året ska genomföras i Uddevalla laddar de inför en stor publik. Även från Norge ordnas en bussresa för att se spelen.

– Det har spritt sig och det kommer människor utifrån. Det är inte den stora numerären men ett antal kommer från annan ort, säger projektledaren Kurt Olsson.

Enligt honom kommer det besökare från Norge, Danmark, Mellansverige och Halmstad.

– Vi har över 14 speltillfällen och jag ljuger inte om jag säger att mellan 30-50 000 människor varit där på torget genom åren.

Inspirationen till spelen som handlar om Jesus korsfästelse och uppståndelse under påsken, kommer från den tyska byn Oberammergau.

Det var efter en resa dit som Kurt Olsson fick idén om att skapa en miniatyr i Uddevalla. Själv iklär hans sig rollen som Pontius Pilatus och är den som dömer Jesus till döden.

– Jag dödar den jag tror på, så jag får vara artist i ena spåret och troende människa i det andra.

Läs även: De tre männen som Jesus

Passionsspelen anordnas som ett samarbete mellan församlingarna i Uddevalla. Att anordna Passionsspel i den här formen är unikt i Sverige menar Kurt Olsson.

– Det görs nog i begränsad omfattning, man har påskvandring i kyrkorummet eller i församlingshemmet. Men att det sätts upp så stort som här i Uddevalla, det är nog svårt att hitta något liknande.

En anledning till att spelen lockar så mycket folk tror han är att det är enkelt att ta del av.

– Det finns inga trösklar, människor kan smyga ute i hörnen. Man andas frisk luft utan att behöva klättra över en tröskel in i ett begränsat rum.

Regissören Janne Sääf håller med.

– Det är en annorlunda grej. Sedan satsar vi också på en bra ljudanläggning så det är lättillgängligt även om man står långt ifrån, säger han och meddelar att det under förra året inte var mindre än tusen personer på någon av föreställningarna.

Janne Sääf tror också att spelet kan vara ett sätt att söka sina rötter.

– Man kanske får upp gamla minnen och tankar även om man inte är i en kyrka. För de kyrkvana är det ett sätt att fira påsken. Det är något väldigt gripande med spelet, det märker vi när vi spelar, säger han.

Från den norska orten Drøbak som ligger mellan Oslo och Moss ordnar den lokala Frälsningsarmén i år för andra gången en bussresa till Uddevalla för att se spelet.

– I fjol och i år åker vi ned med en minibuss, vi vill visa upp spelet för det är ett fantastiskt arrangemang, säger Andrè Stangeland kårledare för Frälsningsarmén i Drøbak.

Han har själv sett Passionsspelet i Uddevalla fem gånger tidigare och för honom är det viktigt att vara på plats.

– Du får hela budskapet på en timma. Det här är det som gör hela påsken för mig, säger han.