Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Spelentusiaster träffades på populärt Lan-party

Ett 70-tal ungdomar deltog i årets upplaga av Uddelanet, ett så kallat Lan-party, på högskolecentrum i Uddevalla. Dessutom kom det ytterligare 150 ungdomar till öppet hus på lördag. Den här satsningen görs för att främja det som kallas för E-sport. Det krävs en hel del sötsaker för att hålla sig pigg.

Ett Lan-party innebär att ett antal dataanvändare träffas för att koppla samman sina datorer i ett lokalt nätverk. Sedan kan man spela mot varandra eller mot personer som befinner sig på andra sidan jorden.

När Bohusläningen kommer på besök på söndag förmiddag håller Theo Olausson på att spela onlinespelet Fortnite. Han deltar i Lan-partyt på högskolecentrum tillsammans med kusinen Hugo Josefsson.

Lite trötta

De har hållit på att spela sedan i fredags och blivit lite trötta. Det är läsk och godis som används för att sitta uppe långt in på natten.

– I det här spelet är det deltagare med från hela världen, säger Theo Olausson.

E-sport är en företeelse som blir allt populärare. Mängder av barn, ungdomar och vuxna håller numera på med den här typen av datorspel. E-sport är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra. Tävlingarna kan spelas via internet, olika typer av lokala nätverk eller med spelare som samsas vid samma konsol. Begreppet E-sport myntades i Sydkorea med spelet Starcraft i slutet av 1990-talet.

Bakom arrangemanget i Uddevalla står bland andra den icke vinstdrivande organisationen Uddelanet som är en avdelning till föreningen Pink orange med säte i Uddevalla och kommunen. Varje år arrangeras två större Lan för ungdomar som är 13 år eller äldre.

Olivia Kristiansson är projektledare för Uddelanet.

– Den här gången har vi hållit på i tre dagar, säger hon. Det är ganska populärt att delta. Den här gången sålde vi ett 70-tal biljetter och dessutom kom det en hel del besökare under lördagen när vi hade öppet hus.

Dygnet runt

Det brukar vara aktiviteter dygnet runt på ett Lan-party.

– Det finns sovsalar så den som behöver vila en stund kan gå och lägga sig, säger Olivia Kristiansson.

Det finns knep att hålla sig vaken. Oliva Kristiansson är själv spelfantast och det som gäller för att kunna hålla sig vaken enligt henne är massvis med godis och läsk.