Max Hagström förevisar en handkontroll med analog styrspak till Nintendo 64. Konsolen lanserades 1996, två år innan Max Hagström föddes
Max Hagström förevisar en handkontroll med analog styrspak till Nintendo 64. Konsolen lanserades 1996, två år innan Max Hagström föddes

Spelsnack och retro i ny spelbutik

De tröttnade på att sälja på nätet hemifrån bostaden. Saknaden efter spelsnack är bakgrunden till Uddevallas nya spelbutik, Media 4 All.

ANNONS
|

För två veckor sedan öppnade en ny butik för spelintresserade på Torggatan. Butiken drivs av Catta Lindhé och maken Jerker Hagström som har varit i spelbranschen länge. Ett upparbetat kontaktnät möjliggör att den nyöppnade spelbutiken kan ha ett stort sortiment av äldre spel, från Nintendo 8-bitar till Gamecube. Jerker Hagström berättar att folk hör av sig, även från andra länder, för att sälja spel till honom.

Bland butikens sortiment av modernare spel, filmer och böcker är det retrospelen som har fångat många avkundernas intresse. – Det har faktiskt gått överraskande bra, säger Jerker Hagström.

Att retro är en växande trend inom spelvärlden bekräftas av ökande priser på äldre spel. – Det finns spel till Supernintendo som går för flera tusen kronor, men då ska det vara skandinaviska versioner med begränsat antal utgåvor, förklarar Jerker Hagström och visar upp spelet Harvest Moon som exempel.

ANNONS

Han menar att retrospel inte längre enbart är en nostalgisk angelägenhet för de som var unga på 1980-talet. Sonen Max Hagström som arbetar i butiken instämmer i att allt fler yngre upptäcker de gamla spelens charm. – I de äldre spelen är det inte så himla komplicerat, man kan fly undan världen en stund, säger Jerker Hagström som har med klassiker som Super Mario och Zelda på sin lista över favoritspel.

Nu väntar de på tillstånd för att få öppna en kaféhörna i spelbutiken. – Det ska finnas möjlighet att komma in hit, hänga och snacka spel utan att känna något köptvång, säger Jerker Hagström.

Fem retrofavoriter

Jerker Hagströms lista överfem retrospel som han rekommenderar.

Doom 3:"Grafiken är dålig ochmusiken är dåligmen man vet aldrig vad som händer."

Resident Evil 3: "För stämningen och spänningen. Utan skräck är livet tråkigt."

Super Mario-serien:"Ren spelglädje."

Zeldaserien:"Samma känsla som Super Mario, en klassiker helt enkelt."

Left 4 Dead:"Zombiespelet är helt utan handling. Här handlar det om att ta sig från punkt A till punkt B levande. Det är skönt att svettas lite."

ANNONS