Sportkläder behandlas med miljöfarlig kemikalie

Under förra veckan samlade kommunen in information om kemikalier som används i butiksvaror i Uddevalla. Arbetet är en del av ett EU-projekt där man vill kartlägga farliga ämnen som finns bland vanliga varor.

ANNONS
|

Miljöinspektörer på Uddevalla kommun har under torsdagen och fredagen varit ute i butiker för en kontroll av kemikalier i vardagliga varor.

– Det är i grundet ett EU-projekt som det här bottnar i. Kemikalieinspektionen driver det i Sverige och det är runt 70 kommuner som har accepterat att vara med, säger Andreas Håkansson, miljöinspektör.

"Man kan fråga sig om det är värt det"

Helt vanliga butiksvaror innehåller ämnen som är direkt farliga för vår natur. Bland annat behandlas sportkläder med silver, vilket kan skapa stora skador för hav och sjöar när ämnet når våra reningsverk i och med att kläderna tvättas.

– Det har sina fördelar annars hade inte folk köpt det men man kan fråga sig om det är värt det. Jag har fått tipset att använda syntetiska kläder som man blötlägger efter träning istället för att köpa kläder som har behandlats, säger Håkansson.

ANNONS

Återbesök efter provsvar

Han berättar att huvudsyftet med förra veckans insamling grundar sig i att öka kunskapen om liknande kemikalier hos företagen.

– Det är två delar i det här. Dels har vi tagit med varuprover som ska skickas för kontroll. Dels har vi kollat kandidatförteckningar för att se vilka ämnen som finns i varorna, säger han.

Provsvaren kommer sedan analyseras av kemikalieinspektionen och resultaten får kommunen tillbaka i sommar. Då ska man återigen ge sig ut till butikerna för uppföljningsbesök.

– Då kommer vi diskutera resultaten och informera om skyldigheterna de har mot sina kunder. Om ett ämne uppgår till mer än 0,1 procent av varans vikt måste man kunna informera kunden om hur de ska hantera ämnet på bästa sätt inom 45 dagar, berättar Andreas Håkansson.

ANNONS