Ställer ut efter tre kreativa år

Det är inte lätt att sammanfatta tre års arbete i en utställning. Men när bildeleverna i årskurs tre på Sinclair ställer ut finns där något för alla.

ANNONS
|

Det ligger ett lätt lugn över utställningssalen på Bohusläns museum när det endast återstår några timmar innan det är dags för vernissage. Alla konstverken är placerade och det återstår bara några finjusteringar innan allt är redo.

På väggarna hänger den sista utställningen de kommer göra tillsammans som estetelever. Alla fjorton elever i klassen har fått valt ut sina bästa verk och i utställningen blandas akvareller och keramik med självporträtt och en stor ubåt som hänger mitt i salen.

Konst som tidigare kanske bara legat hemma i en låda får nu nytt liv på väggarna.

– Man ser allt i ett nytt perspektiv, de får ett helt annat liv, säger Johanna Persson.

ANNONS

Utställningen har fått namnet "Konstnärsdepression". Det handlar om att de under de senaste åren fått producera mycket kreativt men samtidigt är det en koppling till fördomarna mot konstnärer.

– Vi leker lite med stereotyper. Vi är bara lite trötta, säger Tintin Sköld och skrattar.

Hon berättar att klassen efter studenten kommer splittras, vissa kommer läsa vidare konst, andra tar sabbatsår eller börjar studera något annat.

Över 140 olika verk ingår i utställningen som kommer pågå fram till sjunde maj. Även som vissa stilar, till exempel mer abstrakt konst som så kallade mandala-mönster och porträtt är vanliga är utställningen väldigt bred.

– Det är många olika personer som kommer komma och alla kommer nog kunna hitta något de tycker om, säger Tina Karlsson.

En annan trend är att flera personer skapar konst med ett feministiskt budskap. En av dem är Ella Grip som gjort keramik som föreställer penisar och vaginor. Dessutom målar hon nakna kvinnor på sätt som de sällan visas upp.

– Jag kallar den "Låt en kvinna leva". Man blir mer ifrågasatt, många undrar varför de har håriga ben men många är också väldigt positiva. Grejer som behövs i samhället kommer provocera, säger hon.

ANNONS