Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Stänger sportbutiken efter 30 år

Ljungskile blir en social mötesplats fattigare i november när Sport Surf Fritid-butiken stänger för gott. Sporthandlaren Hasse Hagberg slutar efter 30 år.

Med en sporthandel inrymd i en tidigare järnvägsstation finns det en del som talar för att kundgenomströmningen i butiken aldrig stannar av. Men Hasse Hagbergs affär har för Ljungskilebor och andra besökare varit ett tillräckligt skäl i sig för att kliva in genom dörren, även om det inte händer lika ofta över hela året. Sommaren är en bra tid affärsmässigt.

– Försäljningen går bra maj till augusti men det är trögt övriga tider på året, säger 77-årige Hasse Hagberg som nu väljer att avveckla verksamheten. Åtminstone kommer butiken att upphöra men han håller en dörr öppen för att han fortsätter med att sälja utrustning till föreningar och skolor.

Windsurfing starten

Med åren har Sport Surf Fritid utvecklats till en allroundbutik med inriktning på idrott och friluftsliv. Sortimentet är brett med allt från camping till aerobics, tycks det. Allting började med vindsurfingens genomslag på 80-talet.

– När jag började var det ett stort tryck på vindsurfingutrustning, det fanns ingen försäljare i hela Bohuslän, minns Hasse Hagberg som såg vindsurfingintresset hos kunderna hålla i sig till 2005 då luften började gå ur sporten.

De första 28 åren i yrkeslivet var titeln gymnastikdirektör, det vi i i dag kallar idrottslärare. Och på samma sätt som en lärare hjälper sina elever till nya kunskaper har Hasse Hagberg guidat sina kunder till rätt utrustning.

– Fick höra om ett gäng som skulle gå från Abisko på Kungsleden och de kom senare till Kebnekaise, och det var roligt att veta att de handlat vandringskorna här, säger Hasse som ser sådana upplever som det bästa med att ha varit sporthandlare.

Tänker inte sitta still

Han kan däremot inte lika lätt peka ut det som varit sämst med yrket, och det är inte bara för att vara diplomatisk. Att folk stjäl händer överallt och inte bara hos honom, konstaterar han och berättar flyktigt om situationer när han avslöjat ”kunder” med att plocka med sig varor.

Sedan det blev känt att affären kommer att upphöra har fler kunder än vanligt hittat in för att fynda i utförsäljningen, med följd att arbetsdagen blivit hektisk för Hasse som dessutom uppehållit servicen med att vara in- och utlämningsställe för en kemtvätt.

Om några veckor är sporthandeln ett avslutat kapitel. Då får den fågelintresserade Hasse Hagberg mer tid för det ornitologiska på ett mer aktivt sätt än att betrakta fågelbordet. Att sitta stilla finns inte på kartan.

– Det hinner jag inte när jag har en trädgård att sköta, säger Hasse Hagberg som också håller sig i form genom att springa en femkilometersrunda ett par gånger i veckan.

"Full frihet"

Med fritidsintressen som golf och fotboll finns det många resmål utomlands att söka sig till för 77-åringen som säger att han nu vill resa mer. Favoriten är Teneriffa, som ju kan erbjuda båda delar för en sporthandlare som nu inleder pensionärslivet på riktigt.

Vad tycker du om rubriken ”Sporthandlaren som gick i mål”?

– ”Sporthandlaren som gick i pension” är bättre, med pension blir man fri och nöjd, säger Hasse Hagberg.

– Som lärare hade jag schema att passa hela tiden, och det har gått lite åt det hållet även här med. Nu räknar jag med att ha full frihet att själv styra tiden.

Fakta: Hans Holmberg

• Ålder: 77 år.

• Bor: Lyckorna, Ljungskile.

• Familj: Två utflugna barn.

• Intressen: Ornitologi, fotboll, LSK och golf.

• Har varit idrottslärare i 28 år.

• Har varit sportchef i LSK.

• Aktuell: Som sporthandlare som slutar.