Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Större elevgrupper minskar köerna till Kulturskolan

De långa köerna till Kulturskolan minskar. På hemsidan söker man elever till tomma platser. Lösningen har varit att öka elevgrupperna

Kulturskolan har under många år brottats med långa köer inte minst till de populära kurserna för sång, piano och gitarr. Men Anna Svensson, avdelningschef för Kultur, säger att det börjar lätta nu.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Huvudorsaken är att vi har valt att öka antalet elever i varje grupp bland de som börjar. Man kan nu gå tre och tre. I pianogrupperna kan man vara upp till åtta stycken vid varje lektionstillfälle, säger Anna Svensson.

Utveckla sina intressen

Hon berättar att kön förra året på 500 elever i kö nu har minskat till cirka 300 elever. Kulturskolan har sammanlagt 1 000 elever i Uddevalla. På Kulturskolan ges möjligheter att utveckla sina intressen inom musik, dans, drama och bild i ålder 3-26 år. Man kan välja bland olika kurser. Några sträcker sig över flera år och andra under bara några veckor.

Det finns platser kvar i drama, bild, körsång och dans. Det är kort kö till slagverk, bas, elgitarr, cello, rörblås och bleckblås. Att öka elevgrupperna har inte varit odelat positiv säger Anna Svensson.

Ta itu med kön

– Pedagogerna har sett problem i att undervisa i grupp. Det är ju svårt att matcha elever som ligger på samma nivå eller lär sig lika fort, säger Anna Svensson.

Hon säger att det har varit väldigt viktigt att ta itu med kön och det har slagit väl ut nu under hösten.

– Elever har ju olika förutsättningar. En del kanske tycker det är mycket tryggare att ha enskilda lektioner och för en del fungerar det bra i grupp. Men med våra duktiga pedagoger kan vi hitta balans i det här tror jag, säger Anna Svensson.