Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Malin Törner är drogförebyggande samordnare i Uddevalla och uppmanar föräldrar att hålla koll på sina ungdomar under helgerna.
Malin Törner är drogförebyggande samordnare i Uddevalla och uppmanar föräldrar att hålla koll på sina ungdomar under helgerna.

Störst risk att unga vuxna langar alkohol

Bjud inte minderåriga på alkohol lyder uppmaningen i ny julkampanj. Länsstyrelsen försöker nå unga vuxna via Youtube för att få dem att låta bli att langa.

Nu stundar jullovet och ledig tid för många ungdomar. I en ny julkampanj av Länsstyrelsen i Västra Götaland uppmanas unga vuxna låta bli att bjuda eller köpa ut alkohol till minderåriga.

– Många är lediga och hemmafesterna är vanliga och då är det lätt att fråga någon äldre efter alkohol, säger Malin Törner som är drogförebyggande samordnare för Drogfri ungdom i Uddevalla.

Vänder sig till äldre kompis

I kampanjen "Hejdå alkoholskador" på Youtube och sociala medier vänder man sig särskilt till unga vuxna. På kampanjsidan beskriver man skador och annat tråkigt som kan hända unga som dricker alkohol. På det här sättet vill man påverka unga vuxna att inte langa.

– Det är ju så att nästan var fjärde 16-åring skulle vända sig till en äldre kompis eller syskon för att skaffa alkohol, säger Malin Törner.

Hon berättar att enligt en undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning så skulle knappt hälften, 46 procent, avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på den genom någon de känner.

Föräldrar numera mer restriktiva

– Skulle vi lyckas minska langningen bland unga vuxna så skulle vi minska alkoholintagen för minderåriga betydligt, säger Malin Törner.

Hon konstaterar att undersökningen visar att föräldrar numera är mer restriktiva och inte bjuder eller köper ut till sina tonåringar.

Vilka råd ger du till föräldrar inför helgerna?

– Det är att hålla kolla på var ungdomarna är och vad de gör. Kolla också att inte äldre syskon köper ut, säger Malin Törner.