Staden blir aldrig mer än sina människor

Varje stad med självaktning satsar på en gågata. I första läget ser man till att det skapas en gågata om det inte redan finns en och senare vill man gärna "utveckla", "ansiktslyfta" eller möjligen "göra gågatan mer attraktiv".

ANNONS
|

Där pendeln för några decennier sedan svängde mot storskalighet och köpcentra utanför centrum dit man helst tar sig med bil rör den sig nu åt andra hållet. I dag är ledordet småstadscharm, centrumaffärer och trivsel.

Tongångarna är de samma i Uddevalla. Frågan är nödvändig om stadskärnan ska vara så levande som de styrande vill. LÄS MER: Så kan nya Kungsgatan se ut

För att lyckas måste kommunens företrädare våga agera mer likt en företagsledare. När norska Thongruppens Hallgeir Åndal nyligen beskrev planerna för ett utökat och mer modernt Torp handlade det inte så mycket om handel som om upplevelser. Här ser Thon-gruppen framför sig att handeln samsas med inslag som sjukvård, apotek och varför inte konsertlokaler.

ANNONS

Kort sagt, ett centrum så som stadskärnor såg ut innan köpcentrumen byggdes och slukade kunder och besökare.

I Uddevalla jobbas det nu för vilken gång i ordningen med ett projekt som ska lyfta Kungsgatan från att vara en tämligen trist och intetsägande raksträcka till att bli just en lockande miljö där människor ska mötas.

Projektgruppen ser ytan vid Hallmans hörna som central. Här kommer människor att vilja mötas resonerar man.

Ja, ambitionerna är goda och kanske blir det så. Men då krävs en rejäl omgörning av denna kala yta. Här måste planerarna tänka till lite extra för att få det mysigt. Sittplatser är viktigt, belysning är ännu viktigare så att platsen inte som i dag upplevs som smått obehaglig under den mörka delen av dygnet. Grönska måste till och kanske en scen för den som vill uppträda med musik eller lyrik. Varför inte ett speakers corner.

Poängen är att en stads miljö aldrig blir mer än sina människor. Hur mycket kunskap som än läggs på planerande och utförande, hur många ord som än uttalas om framtiden och hur många miljoner som plöjs ner i smågatsten och nya blommor så är det människorna som gör en plats trivsam.

Det är när folk intar en miljö, pratar och umgås där, som miljön blir trevlig.

ANNONS

Så en nödvändig hemläxa för kommunens alla ansvariga blir nu att fundera just över detaljerna. Förstudien har dragit upp de stora penseldragen och politikerna är med på tåget men det är nu som det verkliga arbetet börjar.

Och det är nu som de ansvariga alltså måste våga börja tänka som företagare. Att satsa på centrum innebär inte bara en snyggare miljö, det kräver att invånare och besökare känner delaktighet.

Kanske har de tidigare utredningarna svaret på vad Uddevallaborna väntar sig av sin nya gågata. Kanske är det så att de ansvariga har nya frågor de vill ha besked om.

Hur som helst är det också viktigt att sätta fart på processen. Det får inte dra ut längre på tiden. Mycket har redan sagts i frågan, nu är det dags att kavla upp ärmarna.

Annars finns risken att inte bara handeln, utan då också snart upplevelserna, på Torp återigen lockar mer och mötena på Kungsgatan uteblir.

ANNONS