Staden delade hopp och sorg när Wilma försvann

Hela Uddevalla gick samman när 17-åriga Wilma Andersson försvann i mitten av november 2019. Under 16 dagar visades styrkan i en enad stad – och när det ofattbara beskedet kom: Gränslös sorg.

ANNONS
|

– Det är verkligen tragiskt när ett sådant här besked kommer till de anhöriga. Samtidigt får de ett svar på frågan om vad som har hänt Wilma. Det är något som vi själva har pratat med de anhöriga om, att de vill ha detta svaret, sa Daniel Brodin, verksamhetschef på Fikk (Frivilliga insatser vid kris och katastrof).

Det var kvällen fredagen den 29 november 2019 när polisen fann en kroppsdel från försvunna 17-åriga flickan Wilma Andersson, och därmed uteslöt att hon fortfarande kan vara vid liv. Den sista gnuttan hopp släcktes. En hel stad var i sorg.

Eveline Amilon och Maja Svensson, vänner till Wilma, tänder ljus och sörjer Wilmas död på Kungstorget i Uddevalla.
Eveline Amilon och Maja Svensson, vänner till Wilma, tänder ljus och sörjer Wilmas död på Kungstorget i Uddevalla. Bild: Robin Aron

Fyndet innebar slutet på en omfattande frivilliginsats i sökandet efter flickan som blev "Wilma" med hela Sverige. En minst lika omfattande polisutredning har pågått parallellt och fortsatte fortskrida i månader framöver.

ANNONS

Daniel Brodin darrade på rösten och hans glansiga ögon vittnade om att tårna trängde sig på. Han stod på Kungstorget i centrala Uddevalla och såg när person efter person klev fram till statyn föreställande Gustaf V och tände ljus till minne av den avlidna flickan.

– Vi bestämde oss för att träffas på torget och tända ljus. Det blir ett fint avslut för familjen, och en stund där man kan få närvara. Jag tror att många känner sig tomma, sa Daniel Brodin.

Daniel Brodin, verksamhetschef på Fikk, hade nära kontakt med Wilmas anhöriga under sökinsatserna efter henne. Han var skakad när beskedet om flickans död kom.
Daniel Brodin, verksamhetschef på Fikk, hade nära kontakt med Wilmas anhöriga under sökinsatserna efter henne. Han var skakad när beskedet om flickans död kom. Bild: Robin Aron

Den första sökinsatsen

16 dagar tidigare hade den 17-åriga flickan anmälts som försvunnen. Under veckan börjar en bild på flickan att spridas i sociala medier. Bilden föreställer en blond tjej med blicken riktad rakt in i kameran – och hon ler stort. En bild som sedan kommer att förknippas med en ofattbar tragedi.

Måndagen därpå började frivilligorganisationen Fikk att leta efter flickan. Bohusläningen träffade insatsledaren Patrick Cohen på kvällen. Sökinsatserna planerades att pågå mellan tio och tio – i tolv timmar – men fortsatte långt in på natten.

– Vi har inget resultat i nuläget, men vi kommer att fortsätta tills alla går hem för att sova eller tills det att vi hittar henne, sa Patrick Cohen.

Så lät det sedan dag efter dag. Och frivilliga fortsatte att strömma till.

ANNONS

Under veckorna som följde gick Uddevalla samman i insatsen. Dagligvaruhandeln skänkte mat och dryck till de som letade efter flickan, snabbmatsrestauranger gav bort hela mål. Butiker i Uddevalla skänkte ficklampor och konditorier bidrog med bullar. Allt för att göra en insats.

Ett stort antal människor deltog i sökandet efter 17-åriga Wilma Andersson.
Ett stort antal människor deltog i sökandet efter 17-åriga Wilma Andersson. Bild: Henrik Lundbjörk

Sökområdet utvidgades

Samtidigt utvidgades sökområdet. Polisen begav sig till Ljungskile och dykare sökte i vattendrag efter minsta spår. Men dag efter dag blev sökinsatserna resultatlösa.

November gick mot sitt slut, och julen stod för dörren. Den 21 november tändes julljusen i centrala Uddevalla och staden fylldes med ljus. Men precis som allt annat vid tiden präglades julens välkomnande av Wilmas försvinnande. När julljuständningen var avklarad slöt människor upp runt statyn på Kungstorget och tände levande ljus för att visa att de tänkte på Wilma.

– Vi har redan sett att det är många privatpersoner som är ute och letar och företag som engagerar sig. Uddevallaborna har slutits samman och det visar på att det finns en gemenskap och engagemang i staden, sa Maria Enander, initiativtagare till det som skulle komma att bli Wilmas minnesplats bara några dagar senare.

– Mest av allt hoppas vi att hon kommer hem. Det är det vi alla önskar, lade hon till.

Dag åtta av sökinsatsen föll regnet över Uddevalla. Hoppet om att finna Wilma vid liv avtog för varje dag, men människors engagemang fortsatte vara starkt. Vid ABF-huset på Junogatan rullade bilar in på parkeringen och aktiviteten var stor vid Missing Peoples sambandscentral.

ANNONS

– Allt eftersom dagarna går känner man sig mer och mer orolig. Men hoppet lever och det känns väldigt fint att alla går ihop, sa Emma Lörnemark som, tillsammans med kompisen Hanna Torén, ställde upp i eftersökningarna.

En person i Wilmas närhet

Samtidigt som allmänheten var ute och sökte under ledning av de två frivilligorganisationerna pågick en frenetisk polisiär jakt. Till en början fanns inga indikationer på att något brott begåtts. Men snart fick en person i Wilmas närhet polisens uppmärksamhet.

Redan på tisdagen, dagen efter att sökinsatserna inleddes, konstaterade polisen att man misstänkte att Wilma Andersson blivit mördad. Man skiftade fokus från att utreda ett misstänkt försvinnande – till att bedriva en mordutredning. I samband med det greps Wilmas pojkvän.

Polisen söker med drönare efter försvunna Wilma i Ljungskile.
Polisen söker med drönare efter försvunna Wilma i Ljungskile. Bild: Anders Ylander

– Det är sammantaget de uppgifter som kommit fram under eftermiddagen i går och i dag som gör att den här killen ska delges misstanke om mord. Uppgifter som kommit fram och sånt som vi saknar. Men jag kan inte gå in närmare på vilka de uppgifterna är, sa Sten Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott, i samband med gripandet.

Under veckorna då Wilma Andersson var försvunnen var polisnärvaron ovanligt hög i Uddevalla. Parkeringen till Kulturskolan, intill polishuset, var belägrad av polisbilar av olika typer. Under en vecka hölls mellan 450 och 500 förhör.

ANNONS

– Det är jätte-, jättemånga förhör. Men alla förhör är inte så omfattande, många av förhören är dörrknackningsförhör där det inte står så mycket. Det kan till exempel bara stå att personen inte har hört något eller inte varit hemma vid tillfället. Men så finns det ju också ett stort antal förhör som är långa, sa Sten-Rune Timmersjö.

Det tunga beskedet

Pojkvännen anhölls och häktades, misstänkt för att ha mördat 17-åriga Wilma Anderson. Ännu hade ingen kropp hittats, och polisen ville inte berätta varför man misstänkte att hon hade bragts om livet.

Ett stort antal människor deltog i sökandet efter 17-åriga Wilma Andersson.
Ett stort antal människor deltog i sökandet efter 17-åriga Wilma Andersson. Bild: Edvin Bergström

Men så kom fredagen den 29 november.

Klockan 14.23 publicerade polisen ett pressmeddelande där det konstaterades: Wilma Andersson är död.

Uddevallabon Dotte Nielsen var en av många som gick på minnesstunden vid kungastatyn på torget i Uddevalla den kvällen. I mörkret, intill den stora julgran som rests en dryg vecka tidigare, gick människor fram i stillhet och tände ett ljus för Wilma.

Dotte Nielsen sammanfattade vad många kände den stunden, när en stad gemensamt sörjde ett liv som gick förlorat alldeles för tidigt.

– Man känner sig helt tom, det är fruktansvärt.

LÄS MER: Wilmas död skakar unga i Uddevalla: "Alla är chockade"

LÄS MER: Wilmas mamma framträder i Efterlyst

ANNONS

LÄS MER: Detta har hänt

ANNONS