Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På grönsaks- och matmarknaderna i Tossene kommer en handfull försäljare erbjuda närodlade grönsaker, bär och svamp samt matvaror som hembakt bröd. (Arkivbild) Bild: Anna Härstedt
På grönsaks- och matmarknaderna i Tossene kommer en handfull försäljare erbjuda närodlade grönsaker, bär och svamp samt matvaror som hembakt bröd. (Arkivbild) Bild: Anna Härstedt

Startar grönsaks- och matmarknader i Tossene

Sommartid brukar de ordna konstutställningar, under hösten skördemarknader. Men i denna annorlunda tid är stora evenemang omöjliga. Därför har Tossene byalag tänkt om.

Hundratals brukar komma till bygdegården när större evenemang som vernissager eller marknader anordnas. På grund av pandemin har dock årets planerade konstutställningar ställts in, precis som man fick göra med vårmarknaden. Den annars så populära skördemarknaden i september kan inte heller genomföras på samma sätt som vanligt, med tanke på restriktionerna.

Därför har Tossene byalag funderat på alternativ och nyligen bestämt sig för att bjuda in till grönsaks- och matmarknader i mindre skala, utspridda under augusti och september.

– Det är så tråkigt när bygdegården står tom och vi vet att det finns ett stort behov av grönsaksmarknad i Sotenäs, säger Gert Hansson.

Tar förbeställningar

Marknaderna kommer bara att hållas utomhus och på lördagar men exakt vilket datum premiären äger rum har ännu inte slagits fast.

– Det är nytt för oss och vi måste kunna göra detta på ett säkert sätt, så att det finns handsprit och så att både utställare och besökare håller avstånd. Vi tar bara några få inbjudna försäljare och erbjuder förbeställning. Då kan folk komma in och hämta sina varor lite snabbt och sedan åka så att det blir ett bättre flöde, säger Gert Hansson.

Spontanbesökare tas också emot men rekommendationen är att så många som möjligt förbeställer.

Grödorna läggs ut på Facebook

Konceptet är att det som erbjuds läggs ut på Facebook varje måndag inför respektive tillfälle. Sedan tas beställningar emot fram till torsdag i samma vecka för upphämtning i bygdegården på lördagen.

– Vi förbehåller oss rätten att begränsa antalet besökare. Blir parkeringsplatsen full får vi be andra som kommer att vänta. Men vi tror och hoppas att det kommer att fungera.