Farlig mark. 14 juli spärrades stora delar av centrala Uddevalla av längs med vattnet. Kajerna bedöms som så dåliga att man inte vågar låta folk vistas där.
Farlig mark. 14 juli spärrades stora delar av centrala Uddevalla av längs med vattnet. Kajerna bedöms som så dåliga att man inte vågar låta folk vistas där.

Startar utredning om farliga kajerna

En utredning ska visa vilka åtgärder som behövs för att säkra kajerna, och när de kan lagas.

ANNONS
|

Samhällsbyggnadsförvaltningen kommer vid nästa nämndmöte att få uppdraget att starta utredningen, enligt nämndens ordförande Gunilla Magnusson (MP).

– Uppdraget är att sätta igång och jobba intensivt med hur vi kan göra och vilka snabba åtgärder som behövs. Vi måste jobba både på kort sikt och lång sikt så att vi inte behöver ha avstängt så länge.

– Tjänstemännen har nu först läst in sig på dykrapporten för att förstå hur omfattande skadorna är. Jag kan inte säga i dag hur vi ska göra, nu måste de få arbetsro och titta tillsammans med geotekniker på vad som ska åtgärdas, säger Gunilla Magnusson.

ANNONS

Det var i somras som situationen med de dåliga kajerna ställdes på sin spets. Flera undersökningar som genomförts under våren visade på skicket och att marken helt enkelt riskerar att rasa ut i vattnet. Kommunens personal spärrade då av stora områden för allmänheten, avspärrningar som man just nu inte vet hur länge de blir kvar.

På torsdagen möttes kommunens politiker och tjänstemän för att diskutera problemet. Då bestämdes om den utredning som nu ska dra igång.

– Efter utredningen kan vi bedöma om det behövs mer resurser. Det blir en fråga för hela kommunledningen, säger Gunilla Magnusson.

Hon säger vidare att det är högsta prioritet även på att utreda tidsperspektivet.

– Ja, och att kunna ge besked. Om det måste vara avstängt i ett år är det bättre om vi vet det och kan ge besked till alla. Nu vet vi inte. Vi ska utreda vilken möjlighet det finns att laga och i vilken ordning så att vi har struktur på det.

Läs mera: Kommunen lät hamninloppet förfalla

Läs mera: "Det är lätt att vara efterklok"

ANNONS