Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"För mig är det viktigt att det finns en ordning" sade statsminister Stefan Löfven till Bohusläningen på onsdagen, som svar på en fråga om hur han ser på Bohusläningens granskning av hur kommunchefer i Uddevalla fick förtur till vaccin redan i januari. Bild: Edvin Bergström

Stefan Löfven om hemliga vaccinlistan i Uddevalla: ”För mig är det viktigt att det finns en ordning”

Bohusläningen har i en rad artiklar berättat om hur kommunala toppchefer i Uddevalla i vintras rundade vaccinkön, efter att ha funnits med på en hemlig lista. Efter ett digitalt besök i Uddevalla på onsdagen kommenterade statsminister Stefan Löfven turerna kring kommunens vaccinhantering.

Vaccinationen mot covid-19 i Sverige inleddes vid årsskiftet och i Uddevalla sattes efterlängtade vaccinsprutor i armar för första gången 5 januari.

Det dröjde inte länge därefter innan det började dyka upp rapporter om att personer som inte ingick i den första vaccinationfasen ändå blivit vaccinerade.

Bohusläningen kunde senare avslöja hur kommunala chefer i Uddevalla blivit uppsatta på en hemlig lista, och erbjudits förtur till vaccin. Bland annat fick socialchef Roger Granat och säkerhetschef Björn Segelod vaccinet, eftersom de ansågs ha viktiga positioner som var avgörande för pandemiarbetet i kommunen.

Kommunen ville först inte offentliggöra den hemliga vaccinlistan, men till slut lyckades Bohusläningen begära ut e-postmeddelanden som visade att hela 61 personer erbjudits vaccin utan att de ingått i fas 1.

För mig är det viktigt att det finns en ordning

Efter statsminister Stefan Löfvens digitala besök i Dalabergskyrkan på onsdagen, där han medverkade för att höra mer om det framgångsrika vaccinationsarbetet i stadsdelen, passade Bohusläningen på att även fråga hur han ser på avslöjandena om Uddevallas förtursvaccinering av toppchefer i kommunen.

Utan att vilja gå in på det enskilda ärendet gav statsministern tydliga besked om hur han ser på reglerna kring vem som ska få vaccin först, och lyfte fram att han själv väntat på sin tur.

– Jag har ju själv valt att stå i kön och vänta på min tur, och jag menar att det är viktigt att vi har en ordning där folk förstår varför fick den personen vaccin och den inte, svarar statsministern och fortsätter:

– Sedan vet jag att det också har förekommit fall där man för att inte behöva slänga doser har använt dem på olika sätt.

– Eftersom jag inte kan det i detalj så jag vill inte ta det enskilda fallet. Men för mig är det viktigt att det finns en ordning, att folk förstår logiken, och att man går först för att man är äldst, och sen tar vi oss nedåt i åldrarna. Sedan finns det också riskgrupper som behöver få tidigt vaccin, så jag tycker det är viktigt att vi håller oss till de reglerna generellt sett, avslutar Stefan Löfven.