Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Stor demonstration på Kungstorget i Uddevalla

Mellan 150 och 200 personer samlades på Kungstorget i Uddevalla under onsdagen för att protestera mot den våldsamma upptrappningen mellan Israel och Palestina. Polisen har upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen.

Våldet mellan Israel och Palestina har återigen trappats upp de senaste dagarna efter att Israel försökt evakuera palestinier från sina hem i Jerusalem.

Upptrappningen har gått fort från våldsamma drabbningar på gatorna i Jerusalem till palestinska raketattacker och israeliska flygräder. Så sent som 18.00 på onsdagen uppges ett höghus i palestinska staden Gaza ha raserats efter en ny israelisk flygattack.

LÄS MER: Israel: Vi bombar för att få lugn

Samtidigt som flygräden attackerade hus i Gaza inleddes en protestaktion i Uddevalla mot Israels del i upptrappningen. Mellan 150 och 200 personer samlades på Kungstorget för att uppmärksamma och göra sin röst hörd mot våldet.

– Vi gör det här för att uppmärksamma problemet. Vi tycker att att svensk media porträtterar situationen fel. Alla här, muslimer eller svenska, eller alla fria människor i världen borde stå upp för det palestinska folket, säger Mohammad Almasalha.

Fredlig och lugn demonstration

Tillsammans stod demonstranterna i en cirkel på torget och sjöng slagsånger på arabiska. Bland demonstranterna fanns många barnfamiljer på plats och protesterna framfördes under fredliga och lugna former.

Polisen fanns dock på plats för att övervaka situationen. Framförallt med tanke på den rådande pandemin och smittoläget.

– Så länge det håller sig fredligt och lugnt kommer vi nog inte agera. Men håller de inte avstånd, med tanke på pandemin, kanske vi får agera men vi vill helst inte elda på situationen. Det är mycket barnfamiljer, strålande sol och protester för en bra sak, berättade polisen Rasmus Sjögren.

Minst 40 döda till följd av våldet

Vid 18.45 tystnade sångerna. De flesta fanns kvar på platsen och umgicks, men mer utspritt, fram till cirka 19.00. Därefter tömdes Kungstorget allt mer på folk.

Samtidigt fortsätter våldsamheterna i Israel och Palestina. Enligt Al Jazeera har minst 35 palestinier dött i flygattacker mot Gaza. Tio ska vara barn.

Minst fem personer i Israel ska också ha avlidit till följd av raketattacker från Palestina.

Anmälan om brott mot ordningslagen

Efter demonstrationen har polisen upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen då antalet personer som samlades utgjorde en ”otillåten allmän sammankomst”. Det fanns heller ingen som sökt tillstånd för demonstrationen.

– I icke-pandemi tider underlättar vi för åsiktsyttringar, men nu kan vi inte tillåta några allmänna sammankomster över 8 personer, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson.

I nuläget finns det ingen som är misstänkt för brottet då det är okänt vem som är arrangerat protestaktionen.

LÄS MER: Israels militär: Flera Hamas-ledare döda i attacker