Stor poliskontroll i Bohuslän – en av fyra A-traktorer underkändes

I början av november genomförde Trafikpolisen, tillsammans med den vanliga polisen, flera besiktningar av A-traktorer i Halland och Bohuslän. En av fyra traktorer blev underkända, berättar Trafikpolisen för Bohusläningen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

A-traktorer har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden, främst efter trafikolyckan som resulterade i att två tonårspojkar miste livet. Fordonen har blivit allt vanligare på Sveriges vägar, men hos många av fordonen finns det brister som gör dem trafikfarliga, menar Anders Hallqvist som är gruppchef för Trafikpolisen i Vänersborg.

– Det finns mycket fel, som dåliga däck och dåliga bromsar. De flesta är i dåligt skick.

Under de första dagarna av november genomförde Trafikpolisen, tillsammans med de lokala polisstationerna, en rad besiktningar i västra Fyrbodal, östra Fyrbodal och i Halland.

Dyra att ta hand om

Anders Hallqvist berättar för Bohusläningen att man hittade flera fel hos många av A-traktorerna. Enligt honom är ekonomi en viktig faktor till varför det ser ut som det gör.

ANNONS

– Ungdomar lever ju på studiebidrag, och många har inte råd att underhålla traktorerna tillräckligt. De är dyra att serva, då gör många det själva.

Kulturen kring traktorerna, med hur de ska se ut och hur fort de ska köra, spelar också roll.

– Det är ju lite fräckt att ha en A-traktor i dåligt skick. Det ger en viss status. Många kör fortare än 30 kilometer i timmen och trimmar dem. Det blir väldigt, väldigt farligt.

Flera A-traktorer klassades som personbilar

Under torsdagen besiktigades 16 A-traktorer i Uddevalla. Fem av dem, alltså mer än var fjärde, fick åka på registeringsbesiktning, vilket innebär att de inte ännu kan klassas som a-traktorer utan som personbilar. Även besiktningen av A-traktorerna i resten av västra Fyrbodal visade på fel hos flera fordon, där sju av 22 A-traktorer fick åka på registeringsbesiktning. Två av dem fick också körförbud av polisen.

Enligt Anders Hallqvist på Trafikpolisen så behövs det utbildning kring man ska ta hand om A-traktorerna, då de kräver i princip samma underhåll som en vanlig personbil.

– Ungdomarna är ofta inte tillräckligt mogna för att förstå riskerna i trafiken. Den första besiktningen av A-traktorer görs först efter två år, men det borde göras besiktning en gång i halvåret.

ANNONS

Vad är en A-traktor?

A-traktor är ett motordrivet fordon som består av en ombyggd bil. Den är ursprungligen tänkt att dra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. Numera används A-traktorn, som ofta kallas EPA, främst som ett transportmedel av ungdomar.

A-traktorns konstruktiva hastighet är högst 30 km/h. Det betyder att den inte får vara konstruerad för att köra fortare än så på horisontell väg.

För att köra A-traktor krävs ett körkort med AM-behörighet, det vill säga körkort för moped klass I (åldersgräns 15 år), eller ett traktorkort (åldersgräns 16 år). Du får också köra A-traktor om du har ett körkort med någon annan behörighet.

Det finns inget krav på att använda bälte och det är inte tillåtet att ha ett baksäte för att begränsa antalet passagerare.

Källa: Transportstyrelsen

ANNONS