Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lyckornavägen i Ljungskile ska skredsäkras från och med 8 april. Arkivbild.  Bild: Ulf Blomgren
Lyckornavägen i Ljungskile ska skredsäkras från och med 8 april. Arkivbild. Bild: Ulf Blomgren

Stor skredrisk stänger Lyckornavägen

Ett större projekt för att stabilisera Lyckornavägen i Ljungskile är på gång. Men efter upptäckten att skredrisken är särskilt stor i ett område har kommunen valt att åtgärda det problemet direkt.

Lyckornavägen i Ljungskile kommer vara avstängd mellan 8 och 22 april. Anledningen är att en betongmur strax nedanför vägen har blivit ostabil och behöver fixas. Vatten har runnit under muren och forslat bort material från den. Detta har bidragit till att vägen över är utsatt för skredrisk. Men nu ska problemet alltså åtgärdas genom att lägga dit stenkross som ska stabilisera upp muren på nytt.

– Det är inte någon akutfara för vägen, men det är ändå ett problem som behöver åtgärdas, säger Sofia Ström, projektledare för insatsen.

Liten del av ett större projekt

Det här arbetet är en första del i ett större projekt av stabiliseringen av Lyckornavägen som kommer att ske tidigast under nästa år. Men då man ansåg att läget vid just det här partiet av vägen var mer kritiskt valde man alltså att fixa till det redan nu.

– Hela området är ett naturskyddsområde därför behöver vi flera tillstånd för att dra igång det stora projektet. Men vi kände att just den här delen av vägen inte kunde vänta. Och eftersom det är en så pass liten del av området gick det fort att få tillstånd, säger Sofia Ström.

Under de två veckorna som arbetet pågår kommer delar av Lyckornavägen vara avstängd för trafik. Istället kommer en närliggande cykelväg att byggas om till en provisorisk bilväg.

Naturreservatet försvårar arbetet

På grund av naturreservatet behövs arbetet göras uppifrån vägen vilket har gjort att kommunen behövt ta in en långgrävare med en 18 meter lång arm för att det ska vara möjligt. Det kommer även komma en lastbil och tippa stenkross som man ska använda för att stabilisera upp muren.

– Vi kommer även lyfta ner en mindre maskin bredvid muren som kommer att lägga stenarna till rätta. Man kan säga att den kommer göra finliret, säger Edvard Hansson, byggledare för projektet.

Arbetet är planerat att ta två veckor, men Edvard Hanson är tveksam till att det ska ta så lång tid. Han menar att det endast skulle ta två veckor om de stöter på problem.

– Förhoppningsvis kommer vi vara klara redan efter fem, sex dagar. Men man brukar alltid lägga på lite extra tid för säkerhets skull, ifall något skulle krångla, säger Edvard Hansson.

Skolbuss linje 826 kommer under dessa två veckor att få ta en annan rutt än vanligt och det kommer finnas en tillfällig hållplats vid Lyckornas golfklubb som ersätter hållplats Hummervägen.