Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Stor uppslutning i släckningsarbetet

Räddningspådraget var under måndagen stort efter att en skogsbrand bröt ut under söndagen vid Bratteröd. Över 70 personer arbetade under dagen med släckningsarbetet.

Skogsbranden som startade efter en krock där en husbil fattade eld, gick under måndagen in på sin andra dag. Räddningspådraget har under måndagen varit fortsatt stort. Branden har till stor del bekämpats genom vattenbombning från helikoptrar som samordnats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Franz Vogl skötte servicen av de tyska helikoptrarna på marken genom att bland annat förbereda tunnorna som helikoptrarna fyllde med vatten och sedan släppte över branden.

– Jag fyller på med bensin och servrar helikoptrarna från marken. Det känns jättebra att vara här och kunna hjälpa till. Det har varit väldigt bra kommunikation mellan räddningstjänsten och våra helikoptrar, säger Franz Vogl.

Markpersonalens största arbete var under dagen att se till att branden inte spred sig. Man drog en lång slang längs med brandens ena sida för att förhindra spridning till ett större skogsparti. Något som hemvärnet till stor del hjälpte till med.

– Vi har dragit slang, sprutat vatten och sett till att hålla brandlinjen här. Vi har varit här sedan söndagskväll och då var vi 40 stycken. Det känns fantastiskt bra att kunna hjälpa till. Vi är ju här friviligt, säger Magnus Ekdahl från hemvärnet.

Ulrik Olsson är räddningsledare och berättar att det är betydligt lugnare på på platsen på måndagen, även om vinden fortsatte att ställa till problem.

– Det har varit mycket rökutveckling och när vinden börjar öka så blossar det upp lite här och var. Det är väldigt otillgängligt där det brinner så där kan vi inte komma in med personal utan vi måste vattenbomba för att kunna släcka, säger han.

På eftermiddagen hade situationen lugnat ned sig så mycket att de helikoptrar som vattenbombat skogsbranden under dagen kunde lämna platsen.

– Vi har precis haft ett möte om läget med folk från brandplatsen. Informationen vi har fått är att läget har stabiliserats ytterligare och branden är under kontroll. Samtliga helikoptrar som har vattenbombat området har nu återvänt till respektive bas, säger Thomas Paulsson, kommunikatör på räddningstjänsten MittBohuslän.

Vad finns det för svårigheter nu?

– Nu ser vi framför oss ett scenario med allt mindre svårigheter faktiskt. Det är möjligt att det blir med stöd av helikopter imorgon också men förhoppningsvis klarar vi det själva.

Under natten till tisdag kommer ett 20-tal personer från hemvärnet och räddningstjänsten bevaka branden.

– Tidigt imorgon bitti kommer vi fatta beslut om vi kommer ta tillbaka helikoptrarna eller inte.