Stort intresse för elevernas nya blombutik

Allt fler elever vill utbilda sig till florister på gymnasiet och det finns ett stort intresse för blommor och buketter. Det märktes stort när Östrabos floristelever invigde sin nya butik i skolan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Efter flera år med litet elevintag till floristutbildningen på Östrabos yrkesgymnasium har nu trenden vänt. För två år sedan var det ingen som sökte utbildningen. Men efter höstens nya intagningar ser det nu bättre ut. I år är det elva studerande som har påbörjat att läsa floristlinjen och i årskurs två går det nu fyra studerande. Under torsdagen öppnade den nya elevbutiken med bandklippning där eleverna skötte allt ifrån att ordna fika, blomsterarrangemang till att sköta kassan.

– Det känns väldigt positivt att få öppna en butik igen. Förut hade vi en på andra sidan skolan men det funkade inte bra logistiskt, eftersom att vi har våra blommor här då det blev det väldigt mycket spring genom skolan. Nu har vi gjort om ett lärarrum till den nya butiken, säger Annelie Johansson floristlärare på Östrabos yrkesgymnasium.

ANNONS

Fönster blev dörr

För att kunna göra om lärarrummet till en butik gjorde de om ett fönster till en dörr. Något som Annelie först tänkte att hon kunde göra själv.

– Jag insåg ganska snabbt att det krävdes betydligt mer än vad jag trodde. Men nu är det äntligen färdigt och nu är lokalen tillgänglighetsanpassad vilket den gamla butikslokalen inte var, säger hon.

Efter att invigningsbandet klippts dyker det upp ett trettiotal personer som snabbt fyllde det lilla butiksgolvet och kön ringlade sig snabbt lång till kassan. På plats bakom butiken i floristernas klassrum stod Anna Åman och Ellen Hilmér från årskurs två och band begravningsarrangemang. För Ellen Hilmér var det helt självklart att söka sig till floristlinjen.

– För mig var det helt uppenbart. Det känns helt underbart och var helt fantastiskt att det fanns en sådan här linje i Uddevalla så jag inte behövde pendla, säger hon.

Vad är det som är roligast med floristyrket tycker ni?

– Jag tycker att det är att göra begravningsarrangemang, säger Ellen Hilmér.

– Jag tycker att det helt klart är att göra bröllopsbuketter och buketter överlag. Det är lite roligare omständigheter och det kan vara väldigt varierande om hur bröllopsbuketten ska se ut. Men en tydlig trend är att det är mer grönt och mindre rosor i alla slags buketter, säger Anna Åman.

ANNONS

ANNONS