Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På onsdag då skolorna slutar räknar kommunen med att området vid Biostaden och Folkets hus kommer att fyllas av ungdomar. Bild: Lasse Edwartz
På onsdag då skolorna slutar räknar kommunen med att området vid Biostaden och Folkets hus kommer att fyllas av ungdomar. Bild: Lasse Edwartz

Stort jippo med gratis bio på skolavslutningen

Inte bara elever på högstadiet utan också sjätteklassare har på skolavslutningen möjlighet att gå på bio med sina kompisar helt gratis. Det har blivit ett populärt arrangemang och ungdomarna kan välja mellan flera olika filmer.

Självklart ska sommarlovet firas. Inget snack om den saken. Men hur det görs varierar. Uddevalla kommun har under årens lopp ordnat olika typer av drogfria arrangemang. När Biostaden vid Folkets hus var ny gick man ifrån det traditionella discot och försökte istället locka med film på vita duken.

– Förra året kom 600 elever och det är ett stort jippo med olika aktiviteter, säger fritidsledaren Jenny Bröjer.

2015–2017 ordnades bara en visning men 2018 utökade man till två tider, en tidig från 17:30 för årskurs 6 och en sen från 20:00 för årskurs 7–9. Risken att alkohol kommer med i bilden på skolavslutningen ökar med åldern men det finns en tanke med att även rikta sig till elever som är något yngre.

– Om vi kan börja få dem att gå på bio på skolavslutningen redan i sexan så kommer de att fortsätta med det när de blir äldre istället för att hitta på andra saker.

Hur har det lyckats hittills?

– Det är svårt att säga vad som beror på biovisningen men vi har märkt att det har gått ner med festandet på skolavslutningen, säger Jenny Bröjer.

Erbjudandet om gratis bio omfattar enligt kommunen över 1000 elever. Under kvällen engageras ett 40-tal vuxna som kommer att vara aktiva och ute på stan och besöka olika platser där man vet att ungdomar samlas.