Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Firar. Strandpromenaden i Uddevalla firar tio-årsjubileum med ett rejält kalas för stora och små. Så här såg det ut vid invigningen 2006.

Stort kalas för populär tioåring

Strandpromenaden kom till med gemensamma krafter. På lördag är det dags för tioårsjubileum och då dyker de gamla kämparna upp igen och många andra också. Programmet är fullspäckat och en överraskning utlovas.

– Det är en oerhört populär promenad, säger Stefan Björling, festgeneral och utredare på kommunen.

Dagen till ära är den nio kilometer långa strandpromenaden uppfräschad med idel nya skyltar. Och överraskningen, den handlar om nya färggranna inslag på trädelen vid vattnet.

– Det är inslag från det marina djurlivet, avslöjar Stefan Björling, efter ett visst hummande.

Han har, tillsammans med många andra, satt ihop ett program där besökarna kan hålla igång större delen av dagen.

Startskottet går klockan 10 för en 4,5 kilometer lång tipspromenad mellan Svenskholmen och Gustafsberg.

Vinnaren får ett presentkort på 1 000 kronor i en matbutik och barnen kan vinna leksaker.
– Efter tipspromenaden drar festligheterna igång på Svenskholmen, säger Stefan Björling.

De består av två parallella delar: sådant som man kan roa sig med själv som ABF:s fotoutställning från byggtiden, Sjöräddningens nya båt och barn- och ungdomsaktiviteter samt ett scenprogram.

På scenen inleder kommunalråden Ingemar Samuelsson (S) och Evy Gahnström (V) och sedan blir det musik och spex med Wedding Crashers.

Därefter tar två av eldsjälarna bakom Strandpromenaden, Christer Jansson och Erland Holmdahl från Uddevalla Näringsliv, över mikrofonen tillsammans med Claes Nabrink, kommunens projektledare vid bygget.

Läs mer: En dröm blir sann - så gick det till

20 minuter har de på sig att minnas och glädjas och kanske avslöja någon ny idé, vem vet? Sedan kommer svängiga Fun Quartet och sångaren Otto Falk och avslutar det två timmar långa scenprogrammet.

Men det finns en fortsättning för den som inte har fått nog utan vill ha mer.
– Vi erbjuder alla som önskar en guidad historisk vandring med Stefan Bergendahl, från Svenskholmen till Gustafsberg, säger Stefan Björling.

Väl framme på Gustafsberg står Gustafsbergsstiftelsens direktör Gunnar Klasson redo att ta över stafettpinnen och bjuda på ytterligare en historisk vandring ut och in bland husen på området, där de flesta kommer att vara öppna.

Fika då? Ja, caféerna på Svenskholmen och Gustafsberg är öppna och det kommer förmodligen att finnas någon mindre försäljning också.

– Ta gärna med filt och fika, det är det nog långa köer till serveringarna, tipsar Stefan Björling.

Cykel och kommunala färdsätt är att rekommendera eftersom Svenskholmen stängs av för trafik. Det finns ett begränsat antal p-platser utanför området.