Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Disa Jagurdzija, länsnykterhetsförbundet och samordnare för nätverket De glömda barnen. Bild: Privat

Denna artikel ingår för dig som är kund.

"Stort mörkertal och svårupptäckt"

Mörkertalet är stort bland barn som växer upp med föräldrar som dricker för mycket alkohol. Nästa vecka uppmärksammas det i kampanjen "Spela roll".

Hur kan vuxna hantera problem där barn har föräldrar eller anhöriga som dricker för mycket alkohol? Det är en av frågeställningarna som kommer att diskuteras under kommande kampanjvecka "Spela roll".

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Som en del i kampanjen anordnar Drogfri ungdom en föreläsning på Högskolecentrum Bohuslän om hur man ska vara en vettig vuxen.

Disa Jagurdzija är samordnare på nätverket De glömda barnen kommer att hålla i föreläsningen.

– Det här är en del av en nationell kampanjvecka där vi uppmärksammar barn- och unga som har föräldrar eller andra vuxna i sin närhet som dricker för mycket, berättar hon.

När "dricker man för mycket"?

– Det är väldigt subjektivt, det beror på när man upplever att det blir ett problem och barn- och unga påverkas av det. Det behöver inte vara en person som har ett utvecklat beroende eller missbruk, utan det kan vara någon som riskerar att utveckla drickandet till ett missbruk.

Hur fångar man upp de barnen?

– Det är en jättesvår grupp att hitta, att prata om alkohol och psykisk ohälsa är en otrolig tabu. Barnen täcker ofta upp för sina föräldrar i stället för att parat om det. Det är ett stort mörkertal och svårupptäckt.

– Bara bland de barnen som har föräldrar som får beroendevård inom hälso- och sjukvården vet vi att en stor andel av de barnen inte fångas upp.

Vilka riktar sig föreläsningen till?

– Det är för alla. Men kanske främst till föräldrar eller vuxna som kommer i kontakt med barn- och unga både i yrket eller ideellt.