Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Just nu: Stort strömavbrott i Uddevalla. 6000 kunder drabbade. Bild: Karl af Geijerstam

Stort strömavbrott i Uddevalla- 6000 utan ström

Strax före halv sex på onsdagseftermiddagen drabbades stora delar av Uddevalla kommun av ett strömavbrott. Felet beror enligt Uddevalla energi på problem i Vattenfalls nät. Klockan 22 hade samtliga kunder fått tillbaka strömmen enligt Uddevalla energi.

Lagom till middagen drabbades Ljungskile och Forshälla med omnejd av ett stort strömavbrott. Problemet ligger enligt Uddevalla Energi hos Vattenfall som har störningar i sitt nät. Det är Vattenfall som matar Uddevallas nät med ström, eftersom Vattenfalls nät är kraftigare.

Felet sträcker sig ända från Forshälla ända ner till Stenungsund meddelar Uddevalla Energi.

Mikael Kallin är driftstekniker på Uddevalla Energi:

– Det är fel på den ledningen som förser Uddevalla Energi med ström.

Uddevalla Energi har har två stationer. En i Ljungskile och en i Forshälla, som tar emot strömmen och sen omfördelar den till hushållen. Mikael Kallin gör en liknelse med vägnätet för att göra det lite mer lättförståeligt:

– De största ledningarna är som E4:an, sen kommer Riksvägarna och sen kommer småvägarna. Vi är i slutet på den änden. När det blir stopp i den stora ledningen är det som att det blir stopp på en sån stor väg säger han.

Vattenfall har montörer i fält som arbetar med att lösa problemet så fort som möjligt. Enligt Uddevalla energi så är ca 6000 kunder drabbade.

– Prognosen är att det ska vara löst vid 22 tiden säger Markus Friberg på Vattenfall. Man kopplar tillbaka kunderna successivt, tills alla har fått tillbaka strömmen.

– De (Vattenfall reds anm) gör omkopplingar i sitt när och samtidigt försöker de reda ut vad som är felet. När vi vet det kan vi nog göra en bättre prognos för när strömmen är tillbaka. Lite vad det beror på kan det gå ganska snabbt säger Mikael Kallin om Vattenfalls uttalande.

Mikael Kallin förklarar att Vattenfall och Uddevalla Energi står i tät förbindelse med varandra och så fort de får ett besked om när strömmen kan kopplas på från Vattenfall så meddelar de på sin hemsida.

Klockan 22 meddelade Uddevalla Energi att samtliga kunder ska ha strömmen tillbaka.